Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Εξ οικείων τα βέλη στον Κάμερον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Λάθος κύριε Πρωθυπουργέ! Δεν τα λένε Ελγίνεια είπε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου


Καταπέλτης για τον  Ντέιβιντ Κάμερον  η κριτική εξ  οικείων για το πρόσφατο ατόπημά  του από την  Ινδία  να συσχετίσει τα Γλυπτά του  Παρθενώνα  που  εκλάπησαν  από την Ελλάδα  με το ινδικό διαμάντι Κοχ-ι-Νορ, που  επίσης  βρίσκεται στο Λονδίνο. Αλλά  επίσης  και για την ηθελημένη (;) άγνοιά  του  να τα αποκαλεί  ακόμη «Ελγίνεια».

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα  και το διαμάντι των 105 καρατίων διαμάντι  που αποτελεί  σήμερα  μέρος των κοσμημάτων του στέμματος,  είναι «πολύ διαφορετικά   μεταξύ  τους και  έχουν αποκτηθεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους»,  δήλωσε  σήμερα  εκπρόσωπος του  Βρετανικού Μουσείου σύμφωνα με το ΒΒC, βάζοντας τον  Κάμερον στη  θέση  του. Η  ονομασία  τους  δεν  είναι  «Ελγίνεια»  διαμαρτύρεται εξάλλου  και  ο Εντι Ο’ Χάρα πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και  πρώην  βουλευτής.

«Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συσχετίζει δύο εντελώς  διαφορετικές περιπτώσεις, όπως είναι ο Κοχ-ι-Νορ και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς και το ότι  τα αποκαλεί ‘‘Ελγίνεια’’  δείχνει,  ότι δεν καταλαβαίνει πόσο απλοϊκή και ανεπαρκής έννοια είναι η ΄΄επιστροφή’’», είπε ο κ. Ο΄Χάρα. Ο  ίδιος  επανέλαβε εξάλλου, πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ότι η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη πολιτισμού απέναντι σε έναν βανδαλισμό.

Από την  άλλη  βέβαια ο  εκπρόσωπος  του  Βρετανικού  Μουσείου συμφώνησε  με τον βρετανό πρωθυπουργό ως προς το ότι στο  Λονδίνο τα βλέπει περισσότερος κόσμος. Παρ΄ όλα εδώ  και  αρκετά χρόνια και το  ίδιο το  Μουσείο δεν αναφέρει  πλέον  τα  Γλυπτά ως «Ελγίνεια»  αναγνωρίζοντας   ότι  έτσι  παρερμηνεύονται,   γι΄ αυτό  και τα  αποκαλεί «Παρθενώνεια γλυπτά». 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου