Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΦΟΙ, Κέντρο του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΡΤ

Αφιέρωμα στον αρχαιολογικό χώρο των ΔΕΛΦΩΝ, το μαντείο της ΔΩΔΩΝΗΣ, τη ΔΗΛΟ, τους θεούς ΔΙΑ, ΔΙΟΝΥΣΟ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ και τους κοινούς μύθους των Ελλήνων.

Γίνεται ειδική αναφορά στον ΟΜΦΑΛΟ ως τελετουργικό σύμβολο, τις γιορτές και τους αγώνες που θέσπισε ο θεός ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ-τα ΣΕΠΤΗΡΙΑ και τα ΠΥΘΙΑ-την ΙΕΡΑ ΟΔΟ, τα κτίσματα των ΘΗΣΑΥΡΩΝ, την ΠΡΟΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑ, τις τελετές κάθαρσης των προσκυνητών αλλά και της ΠΥΘΙΑΣ, την ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ, τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι χρησμοί, το μύθο που θέλει τον ίδιο τον ΔΙΑ να ορίζει τους ΔΕΛΦΟΥΣ ως το κέντρο της γης, τους μύθους που σχετίζονται με την ίδρυση του ΜΑΝΤΕΙΟΥ των ΔΕΛΦΩΝ, καθώς και το μύθο της πάλης ΑΠΟΛΛΩΝΑ και ΠΥΘΩΝΑ.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με τους μύθους που συνδέονται με την ιερή ΔΡΥ, τη ΛΗΤΩ και τη γέννηση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, το μύθο της διπλής γέννησης του ΔΙΟΝΥΣΟΥ, το μύθο που θέλει τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ να φεύγει τους χειμερινούς μήνες για την υπερβόρεια χώρα, και τον ΔΙΟΝΥΣΟ να παίρνει τη θέση του στο ιερό των ΔΕΛΦΩΝ.

Τέλος, γίνεται αναφορά στο μύθο των ΜΑΙΝΑΔΩΝ και στις ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ, στην τρέλα και τη ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ έκσταση παραλληλίζοντάς τα με τη σύγχρονη τελετή ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ του ΛΑΓΚΑΔΑ.

Διεύθυνση Παραγωγής:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ

Σκηνοθέτης:
ΠΩΛ ΜΠΑΡΜΠΑΝΕΓΚΡΑ

Επιστημονικοί σύμβουλοι:
καθηγητής ΖΑΝΙΝ ΑΝΝΙ

Αφήγηση:
ΒΙΚΥ ΚΑΡΕΛΗ

Ευχαριστίες:
Διεύθυνση αρχαιοτήτων και αναστυλώσεων ΥΠΟ
ΕΟΤ
σμήναρχο ΓΙΩΡΓΟ ΜΕΘΑΝΙΤΗ Διοικητή 359 πτέρυγας μάχης ελικοπτέρων
Εθνολόγο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ
Λαογράφο ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
αναστενάρηδες του ΛΑΓΚΑΔΑ
ΤΑΚΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟ

Πρωτότυπο Μέσο: ΦΙΛΜ

Χρονολογία Παραγωγής / Πρώτης Εκπομπής
Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2005



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου