Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Guardian: Δώστε πίσω τα μάρμαρα στους Έλληνες

Μπορεί τον τελευταίο καιρό αρκετά δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την Ελλάδα να είναι συνήθως αρνητικά και επικριτικά, κινούμενα στα πλαίσια της καταστροφολογίας και τις κινδυνολογίας, εντούτοις υπάρχουν και κάποιες "φωτεινές" εξαιρέσεις.

Μια τέτοια εξαίρεση είναι το άρθρο που φιλοξενείται στη "Guardian" με ιδιαιτέρως φιλελληνικές τάσεις.

"Γιατί μπορεί οι Έλληνες να βρίσκονται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο αλλά μπορούν ακόμη να "ανάβουν" την Ολυμπιακή Φλόγα...", όπως αναφέρει ενδεικτικά ο Βρετανός συντάκτης, Χένρι Πόρτερ.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα "Guardian" αναδημοσιεύει το άρθρο του Χένρι Πόρτερ που φιλοξενήθηκε στον "Observer", με τίτλο "Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς πρέπει να τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα".

Στο εν λόγω άρθρο που γράφτηκε με αφορμή την τελετή Αφής και Παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στους Βρετανούς, όπου και θα διεξάγουν τους Αγώνες το καλοκαίρι, ο Πόρτερ επισημαίνει πως σήμερα η δράση του Ελγιν θα ήταν απολύτως απαράδεκτη.

Ο Πόρτερ διευκρινίζει, βέβαια ότι δεν κάνει "επίθεση εναντίον του Μουσείου το οποίο προσφέρει σπουδαίο πολιτισμό". Αλλά, συνεχίζει, "για να είμαστε ειλικρινείς, στο Βρετανικό μουσείο υπάρχουν πολλά ελληνικά γλυπτά".

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στους λόγους για τους οποίους τα Μάρμαρα βρέθηκαν στη Βρετανία, εξηγεί πως σήμερα είναι παράλογο να παραμένουν εκεί καθώς πλέον δεν κινδυνεύουν να λεηλατηθούν πια.

Κλείνοντας αναφέρει: "Υπό το πρίσμα του δυτικού πολιτισμού της Ελλάδας, τις δημοκρατικές ιδέες τους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιστήμη, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια απλή αλήθεια: Τα Μάρμαρα δεν είναι δικά μας για να τα κρατήσουμε".
 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου