Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Κύπρος: Απαιτεί από την Τουρκία επιστροφή της Αμμοχώστου

Την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής (Βαρώσια) της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου αξιώνει από την Τουρκία η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ολομέλεια του Σώματος ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο καλεί την κατοχική δύναμη να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα για την Αμμόχωστο και να την επιστρέψει στους νόμιμους κατοίκους της. Απαιτεί από την Τουρκία να προχωρήσει στην επιστροφή της Αμμοχώστου, ως βήμα καλής θέλησης και διάθεσης να συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Κύριος άξονας της συζήτησης ήταν η ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για επιστροφή της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο ψήφισμα η Βουλή υπογραμμίζει τον πρωτίστως ανθρωπιστικό χαρακτήρα της επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής πόλης – «φάντασμα», η οποία παραμένει όμηρος της Τουρκίας από το 1974, και την επείγουσα ανάγκη όπως το θέμα αυτό τύχει χωριστού χειρισμού, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενισχυτικό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

Επίσης, απευθύνει έκκληση για ενεργότερο ρόλο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς επίτευξη αυτού του στόχου, στη βάση και του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλεί, τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την Τουρκία για επιστροφή της κατεχόμενης πόλης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου