Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Διεθνής Τύπος: Στο προσκήνιο τα σενάρια εξόδου από το ευρώ

Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τη χώρα μας εκτός Ευρωζώνης λόγω της πολιτικής αστάθειας. Οι εξελίξεις στη χώρα βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της έντυπης και ηλεκτρονικής ειδησεογραφίας.

Για "στιγμή της αλήθειας" στην Ελλάδα έκανε λόγο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. "Οι συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού καθυστερούν. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη στιγμή της αλήθειας. Οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες αγνόησαν την Κυριακή μία τελευταία έκκληση από τον πρόεδρο για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να αποτρέψουν μία επανάληψη των εκλογών, σπρώχνοντας την χτυπημένη από το χρέος χώρα και μία πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη" ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Με συνεχείς ενημερώσεις και ρεπορτάζ καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το πρακτορείο Bloomberg που στάθηκε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού. "Το μεγαλύτερο κόμμα κατά του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ είπε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ότι δεν θα συμμετέχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας σπρώχνοντας τη χώρα πιο κοντά σε νέες εκλογές που έχει προκαλέσει ανησυχίες για μία έξοδο από την ζώνη του ευρώ" τονίζει το πρακτορείο.

Οι Financial Times φιλοξενούν συνέντευξη του Λικ Κοάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλους του συμβουλίου κυβερνητών της ΕΚΤ, ο οποίος δηλώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν δυνατή», ακόμη και εάν αυτό δεν είναι προς όφελος της Ευρώπης, και οι χώρες θα πρέπει να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να παραιτηθούν.

Για "άσχημη τροπή" στις διαπραγματεύσεις με ανταλλαγή προσβολών και κατηγοριών κάνει λόγο το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, αναφέροντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες νέας προσφυγής στις κάλπες. Η Ευρώπη κοιτά με αγωνία την Ελλάδα φοβούμενη ότι το πολιτικό χάος που επικρατεί εκεί μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία που μπορεί να απειλήσει το μέλλον το ευρώ, λέει το CNN και προσθέτει ότι η ελληνική αδυναμία -ή άρνηση- να πληρώσει το χρέος της μπορεί να ζημιώσει τις τράπεζας σε όλη την Ευρώπη.

Στο πρώτο θέμα φιλοξενούν οι New York Times τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. «Οι συνομιλίες για ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού καταρρέουν απειλώντας τη συμφωνία» είναι το τίτλος της εφημερίδας που αναφέρεται στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με αποτέλεσμα να θεωρούνται δεδομένες οι εκλογές.

Tο BBC μεταδίδει ότι οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται να τάσσονται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, όμως υπάρχουν ερωτήματα ως προς το ποιες θυσίες είναι πρόθυμοι να κάνουν προκειμένου να επιτύχουν αυτό το στόχο.

"Οι ελληνικές κρίσιμες συνομιλίες αποτυγχάνουν να αποφέρουν συμφωνία για κυβέρνηση" ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ από την Αθήνα για το αραβικό δίκτυο Al Jazeera. "Ο ριζοσπάστης Αλέξης Τσίπρας λέει ότι δεν θα μετέχει ούτε θα στηρίξει μία κυβέρνησης συνεργασίας υπέρ του μνημονίου» σημείωσε το αραβικό δίκτυο.

Στο σκηνικό ακυβερνησίας, τις ύστατες διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια αναφέρεται επίσης σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος, με την ιντερνετική έκδοση της εφημερίδας La Stampa να εναλλάσσει στην πρώτη και δεύτερη θέση υπερπλήρες ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι υπήρξε προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για κυβέρνηση με ορίζοντα διετίας, και τη σκληρή απάντηση που ήλθε από τον Φώτη Κουβέλη.

Η εφημερίδα La Repubblica επισημαίνει και την ανοιχτή συνέλευση στην οποία θα προεδρεύσει ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για την έναρξη της νέας προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα.

Στο θολό μετεκλογικό τοπίο έχει στραμμένη την προσοχή του και ο γαλλικός Τύπος με την γαλλική Liberation να καταγράφει την ατελέσφορη έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Προεδρικό Μέγαρο.
 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου