Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Eπιστρέφουν 118 αρχαία ελληνικά νομίσματα

Eπαναπατρίζονται σήμερα το απόγευμα από την Ελβετία 118 αρχαία ελληνικά νομίσματα,  μεγάλης αξίας του 5ου αιώνα π.Χ., την επιστροφή των οποίων η Ελλάδα διεκδίκησε από τις ελβετικές αρχές δια της δικαστικής οδού.

Τα νομίσματα που εκτιμάται ότι προέρχονται από λαθρανασκαφή στη Β. Ελλάδα, είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί από τους Ελβετούς το Νοέμβριο του 2011 στην κατοχή Βέλγου υπηκόου, κατά την άφιξή του τελευταίου στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης από τη Θεσσαλονίκη. 

Ενώ όλα αρχικά έδειχναν αρχικά ότι τα νομίσματα θα επιστραφούν στην Ελλάδα ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας, η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται και εξελίσσεται από το καλοκαίρι του 2012 σε δικαστικό θρίλερ, όταν το ελβετικό δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση, απεφάνθη να επιστραφούν τα νομίσματα στο Βέλγο,  και διέταξε την άρση της κατάσχεσής τους, έχοντας αμφιβολίες για την παράνομη εισαγωγή τους στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Βέλγου κατηγορουμένου, τα νομίσματα είχαν αγοραστεί νόμιμα στην Αγγλία. 

Το ελληνικό υπ. Πολιτισμού και οι δικαστικές αρχές στην Θεσσαλονίκη κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης διορίστηκε νομικός παραστάτης για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία,  με σκοπό να αποτραπεί η παράδοση των σπάνιων νομισμάτων στον Βέλγο.

Η ελληνική πλευρά κατάφερε να πετύχει με ασφαλιστικά μέτρα στη Ζυρίχη την κατάσχεση των νομισμάτων, ενώ λίγους μήνες αργότερα η Εισαγγελία Ζυρίχης επικύρωσε την κατάσχεση.

Αυτή τη φορά υπερ του ελλ. Δημοσίου στην Ελλάδα, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε ποίνικη δίωξη κατά του Βέλγου, ο οποίος λίγο πριν την απολογία του τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσε μετά από εξώδικες διαπραγματεύσεις την συναίνεσή του στις ελβετικές αρχές για την επιστροφή των νομισμάτων στο ελλ. Δημόσιο.

Λιγο αργότερα, η Εισαγγελία Ζυριχης διέταξε αμετάκλητα την επιστροφή των εν λόγω αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Τα νομίσματα, παραδόθηκαν σήμερα το πρωί στο Αεροδρόμιο της Ζυρίχης από την ελβετική Εισαγγελία στον δικηγόρο κ. Ηλία Μπίσια, στον οποίο είχε ανατεθεί στην υπόθεση αυτή η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία και αναμένεται να φθάσουν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου