Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Έρευνα: Οι Έλληνες ελπίζουν μόνο στην οικογένεια

Ασπίδα στην ανασφάλεια και στην κατάθλιψη η οικογένεια. Τι μαρτυρούν τα στοιχεία έρευνα της Κάπα Research.


Στην οικογένεια στρέφεται το 72,2% των Ελλήνων, όταν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται βοήθεια.

Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής", σε περιόδους κρίσης οι Έλληνες φαίνεται ότι αντιδρούν με... παραδοσιακό τρόπο.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των Ελλήνων στρέφεται στην οικογένεια ενώ ακολουθούν με 15,5% οι φίλοι και με αμελητέα ποσοστά η εκκλησία και το κράτος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι οικογένειες της κρίσης μοιάζουν να ισορροπούν ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρηθούν ενωμένες και στις «επιθέσεις» που δέχονται τα μέλη τους από την εργασιακή και την οικονομική ανασφάλεια, που διαβρώνει τη συναισθηματική βάση τους.

Παράλληλα, η κοινωνία εμφανίζεται κομμένη στα δύο, στους εργαζομένους (51, 3%) και στους ανέργους (48,7%). Η πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά από έξι μήνες ως ένα χρόνο (40,1%) και ως τρία χρόνια το 39%. Από αυτούς το 98,1% είχε στο παρελθόν αμειβόμενη εργασία.

Ωστόσο, ακόμη και όσοι έχουν δουλειά δεν αισθάνονται ασφαλείς. Σχεδόν τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος.

Μεταξύ άλλων, τα μέλη των περισσότερων οικογενειών (40,8%) δηλώνουν ότι τα ελάχιστα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες είναι 1.000 -1.500 ευρώ τον μήνα. Αλλά υπάρχει ένα 16,4% που μπορεί να ζει με 700-1.000 ευρώ.

Το 58,2% δηλώνει ότι ένιωσε θλίψη ή μελαγχολία για δύο εβδομάδες συνεχώς κατά τον τελευταίο χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ερωτώμενους (69,9%) τοποθέτησαν το νοικοκυριό τους στην κλίμακα 1 (φτωχό) έως 10 (πλούσιο) μεταξύ 3 και 5, που σημαίνει φτωχό ως μεσαίο.

Τέλος, το 31,2% τοποθετεί την έξοδο από την κρίση μετά το 2020 και το 34% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ, με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου