Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών βασίστηκε στο Ελληνικό Αλφάβητο

Γύρω στο τέλος του 3ου μετά Χριστόν αιώνα δε βρισκόταν κανείς που να μπορεί να εξηγήσει τα ιερογλυφικά, έστω και με την καθημερινή τους σημασία.

Δεκαπέντε αιώνες κύλησαν. Ή τέχνη της ερμηνείας των ιερογλυφικών εξακολούθησε να θεωρείται ξεχασμένη. Και τότε κατάπλευσε ο ορμητικός στόλος του Ναπολέοντα, κάτω απο την μύτη του ναυάρχου Νέλσωνα στην Αλεξάνδρεια. Ό στρατός του γρήγορα αφοσιώθηκε στο χτίσιμο φρουρίων και στο σκάψιμο οχυρών. Μια απο τις πρώτες θέσεις που κατέλαβε ήταν το στρατηγικό σημείο στιε εκβολές του Νείλου, κοντά στο λιμάνι της Ροσέτα.

Εκεί ένας νεαρός φιλόδοξος αξιωματικός, ο ανθυπολοχαγός Μπουσσάρ, έκανε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που τελικά αποδείχθηκε το κλειδί για την ερμηνεία των ιερογλυφικών.

Οι αξίνες αντρών του. που έσκαβαν για να κάνουν τα θεμέλια του φρουρίου Σάιν Ζυλιέν, έφεραν στο φώς ένα σπασμένο κομμάτι μαύρο βασάλτη. Ο Μπουσσάρ κατάλαβε αμέσως το πόσο σημαντική ήταν η ανακάλυψη της πέτρας αυτής, που απο τότε είναι γνωστή ως η "πέτρα της Ροσέτα" , γιατί πάνω της βρισκόταν σχεδιασμένοι σε τρείς σειρές ιερείς απο την Μέμφιδα που αποτίουν φόρο τιμής στον Πτολεμαίο τον τέταρτο.

Υπήρχαν ακόμη είκοσι τέσσερις σειρές Ελληνικά γράμματα, χαραγμένα πάνω στην πέτρα σε παράλληλη ερμηνεία εικόνων σε αλλα δύο κείμενα..ιερογλυφικά και δημοτική.

Η πέτρα στάλθηκε στην Ευρώπη όπου την πήραν οι λόγιοι και άρχισαν να την μελετούν. Τελικά βρήκαν την αντιστοιχία ανάμεσα στο Ελληνικό αλφάβητο και τα ιερογλυφικά.. Με την βοήθεια αυτού του κώδικα μπόρεσαν να ερμηνεύσουν τα κείμενα των παπύρων και τις σκαλισμένες στην πέτρα των ναών αναφορές, που είχαν προβληματίσει τους σοφούς του κόσμου για τόσους πολλούς αιώνες.

Από το βιβλίο"Η μυστική Αίγυπτος"

Πόλ Μπράντον.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου