Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τηλεφώνημα Ερντογάν προς Σαμαρά "Πάρε πισω το νόμο για τους ιεροδιδασκάλους"

Έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για το νόμο περί ιεροδιδασκάλων στη δυτική Θράκη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν «πριν την αναχώρηση του για το Κατάρ θα τηλεφωνήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα του συστήσει να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο αυτός ο νόμος ή αν εγκρίθηκε να επιστραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Αρίντς, δήλωσε πως « παρά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποσυρθεί ο νόμος, η Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε. συνεχίζει την αρνητική της στάση, πρόσφατα εγκρίθηκε ο νόμος περί 240 ιεροδιδασκάλων».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, o τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στο ζήτημα της πιθανότητας της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τόνισε πως «εμείς είμαστε θετική στο ζήτημα και το εξετάζουμε στα πλαίσια των θρησκευτικών ελευθεριών, σε αντίθεση η Ελλάδα που δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες των Τούρκων της δυτικής Θράκης, αλλά λαμβάνει μέτρα που περιορίζουν τη δυνατότητα ίδρυσης βακουφιών, περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες ακόμη και την απόκτηση ακινήτων .Τους δυο μουφτήδες τους διόρισε η Ελλάδα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το νόμιμο μας δικαίωμα και διορίσαμε τους δικούς μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τους δικούς μας μουφτήδες. Τώρα διορίζουν ιεροδιδασκάλους οι οποίοι θα δουλεύουν υπο τις εντολές των δικών τους μουφτήδων, παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινότητας».

Ο Αρίντς παραλλήλισε το θέμα του Οικουμενικό Πατριάρχη και της Θεολογικής Σχολής και φαίνεται πως η Άγκυρα θα κάνει παζάρια για της δυτική Θράκη για να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή. «Αν εμείς εκλέγαμε τον Πατριάρχη εμείς τον διορίζαμε, θα το δεχόσασταν; όχι… «Δεν είναι δυνατόν να φέρουμε δίπλα αυτά που κάνουμε εμείς στην Τουρκία με αυτά που κάνει η Ελλάδα «στην Τουρκική-Μουσουλμανική μειονότητα. Η απόφαση της κυβέρνησης μας είναι η εξής: θα κάνουμε τα πάντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, όμως ως αντίκρισμα δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά που γίνονται σε μια χούφτα Μουσουλμάνων Τούρκων στη δυτική Θράκη. Αυτοί που θέλουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, ας κοιτάξουν αυτή την πλευρά και αργότερα τότε θα λάβουμε στα σοβαρά το αίτημα τους.»

Ο Αρίντς τόνισε πως ηδη ο Αχμέτ Νταβούοτγλου έχει τηλεφωνήσει στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για να τονίσει πως αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι λάθος.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου