Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Εντόπισαν αρχαίους κίονες στο βυθό της Ζακύνθου

Μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας,  που  πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας  πόλης  εντόπισαν  οι αρχαιολόγοι  της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων  κατά την  υποβρύχια έρευνά τους  της Ζακύνθου.  Αυτό αποδεικνύουν τα εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα, που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλη  έκταση περίπου 30  στρεμμάτων όπου  είναι ορατό  πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και  διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν μάλιστα τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στο χώρο  με μεγάλη οπή στο κέντρο   τους, κυκλικής διατομής 34 εκατοστών περίπου,  που  πιθανόν να  σημαίνει την  υποδοχή ξύλινων κίονων.

Η χρονολόγηση των ευρημάτων δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο, από το  μέγεθος του κτιρίου  όμως  υποδηλώνεται η ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.

Η  έρευνα  έγινε στις 13 Μαΐου από  κλιμάκιο της Εφορείας που μετέβη στη Ζάκυνθο για σειρά αυτοψιών. Στο πλαίσιο των εργασιών τους πραγματοποίησαν  και την υποβρύχια έρευνα στην περιοχή Αλικανά κατόπιν πρόσκλησης του δήμου Ζακύνθου και ύστερα υπόδειξη του κ. Π. Βούτου.

Οι  έρευνες θα συνεχιστούν άμεσα σε συνεργασία με τον δήμο, ενώ θα  γίνει  και  αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που θα μας δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου