Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων πάει... Ελβετία

Η έκθεση «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - Το πλοίο - οι θησαυροί - ο Μηχανισμός», που στεγάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενηθεί στο μουσείο της Βασιλείας, στην Ελβετία, από τον Μάρτιο του 2014 και για έναν χρόνο. «Είναι καλή στιγμή, μέσα σε διαδικασίες και πνεύμα εξωστρέφειας να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομίας, γιατί αυτή είναι και η υποχρέωση μας: να διαδώσουμε αυτό που έχουμε παραλάβει και να το αξιοποιήσουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τα Πρέσπια, που παραχώρησε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η έκθεση

Έργο μιας πολυπληθούς διεπιστημονικής ομάδας, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό τα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο εντοπίστηκε το 1900 από σφουγγαράδες από τη Σύμη. Η έρευνά του εγκαινίασε την ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα και προσέφερε μια νέα, ανεκτίμητη προσέγγιση στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Από τότε ως σήμερα συναρπάζει η μυθιστορηματική του ανέλκυση καθώς και η πολύπλοκη δομή και λειτουργία του περίφημου «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», του πρώτου αναλογικού ημερολογιακού υπολογιστή της ανθρωπότητας, που συμπεριλαμβανόταν στο φορτίο του.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα (χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα και αγαλματίδια, πήλινα, χάλκινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, κλίνες, νομίσματα και τα τμήματα του ίδιου του πλοίου) αποτελούν σπουδαία μαρτυρία για την τέχνη, το εμπόριο και τη διακίνηση καλλιτεχνημάτων κατά τον 1ο αι. π.Χ. Το ναυάγιο δίνει επίσης ζωντανές πληροφορίες για το πώς ο ελληνικός τρόπος ζωής επηρέασε τους Ρωμαίους αριστοκράτες και τους εύπορους επιχειρηματίες κατά τον 1ο αι. π.Χ. Η έκθεση αυτή υπήρξε η αφορμή και το κέντρο ενός ζωηρού διεθνούς επιστημονικού διαλόγου.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου