Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ικαρία: Αναζητώντας απάντηση στο μυστικό της μακροζωίας

Μετά τους New York Times ήρθε η σειρά των Financial Times να αναφερθούν εκτενώς στην Ικαρία, τις ομορφιές της, αλλά και τα μυστήρια που κρύβει το νησί.

Ο συντάκτης Chris Moss επισκέφτηκε το νησί και μετέφερε στους αναγνώστες της εφημερίδας την σπάνια εμπειρία του μέσω ενός οδοιπορικού, συστήνοντας το ανεπιφύλακτα για διακοπές.

Όπως και τόσοι άλλοι ο Moss εντυπωσιάστηκε από την ηρεμία, την απουσία άγχους, τη χαρά και τη γιορτή της ζωής που ξεχειλίζουν στην Ικαρία. Δε μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί στο κύριο χαρακτηριστικό που είναι η μακροζωία των ντόπιων: «Ένας Ικαριώτης είναι 2,5 φορές πιο πιθανό να φτάσει τα 90 χρόνια απ' ότι ένας Αμερικανός, ενώ κατά μέσο όρο οι κάτοικοι ζουν 10 χρόνια περισσότερο απ' οποιονδήποτε Ευρωπαίο», τονίζει εντυπωσιασμένος.

Αναφέρεται μάλιστα και σε μια έρευνα που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια μια ομάδα από την ιατρική σχολή Αθηνών, που πήγε στο νησί, πήρε αίμα από τους κατοίκους και μελέτησε εκτενώς την καθημερινότητά τους, με στόχο να βρουν την άκρη σχετικά με τη φήμη που ακολουθεί τους κατοίκους.

«Η μαγεία μπορεί να είναι κρυμμένη στα γονίδια τους, αλλά από την άλλη μπορεί να είναι κάτι σε ότι τρώνε, σε ότι πίνουν ή κάτι στον αέρα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και τους τουρίστες» γράφει ο Moss, αναζητώντας και αυτός την απάντηση στο μυστικό της μακροζωίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου