Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Φήμες για αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Καταγγελίες ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τις ορέξεις Μέρκελ

Έντονος αναβρασμός υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Ο λόγος είναι για ακόμα μία φορά το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα και η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου σε αυτό.

Όπως έχει γράψει το "Newsbomb.gr" με εκτενή ρεπορτάζ του τους προηγούμενους μήνες, η εκτίμηση για πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από την ελληνική Τρόικα είναι ένα σενάριο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Τελευταία όμως το σενάριο αυτό επανέρχεται με ιδιαίτερα επιτακτικό τρόπο και πληροφορίες το φέρουν να διακινείται και από υψηλόβαθμα στελέχη που πρόσκεινται στο περιβάλλον Λαγκάρντ.

Το σενάριο έρχεται να συνδυαστεί με την ανησυχία που εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών κ. Λιου σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ανησυχία όμως που πήρε αψήφιστα η ελληνική πλευρά, κάνοντας ότι δεν το άκουσε...

Η επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την χώρα μας προβλέπεται ότι θα είναι η τελευταία που θα αφορά την Ελλάδα! Κοινώς, πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχει άλλη συνεδρίαση ούτε άλλη εκταμίευση δόσης προς την χώρα μας, αφού το Ταμείο φέρεται να επεξεργάζεται ήδη το σενάριο της αποχώρησής του.

Τι κρύβεται όμως πίσω από μία τέτοια εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί;

Η έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα σηματοδοτήσει την πλήρη απεξάρτηση του αμερικανικού παράγοντα από το ελληνικό πρόβλημα, γεγονός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δυσαρέσκεια της Αμερικής για την πλήρη πρόσδεση της χώρας μας στο «γερμανικό άρμα». Στο σενάριο της εξόδου του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα καταστεί πλέον και με την «βούλα» προτεκτοράτο της Γερμανίας, αφού η χρηματοδότησή της θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις «ορέξεις» της γερμανικής Καγκελαρίας.

Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι σε ένα τέτοιο σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα, έδειχναν να μην τους προβληματίζει. Προφανώς γιατί έχουν εμπιστοσύνη στην Μέρκελ.

Άλλωστε μία κυβέρνηση που έχει μετατρέψει σε πολιτικό δόγμα την φράση «είναι φίλοι μας οι Γερμανοί...», η στάση της δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί...
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου