Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η Ομογένεια των Η.Π.Α. τιμά τους νεκρούς του 1974

Μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο θα τελέσει την επόμενη Κυριακή στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Τριάντα εννιά χρόνια μετά την αποφράδα 20η Ιουλίου 1974 ο ελληνισμός της Αμερικής και φυσικά η κυπριακή παροικία θα τιμήσουν όλους εκείνους που έπεσαν υπέρ πατρίδος από τα τουρκικά στρατεύματα.

Το μνημόσυνο θα τελεσθεί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην περιοχή Flushing της αμερικανικής μητρόπολης.

Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι.

Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου