Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κορυφαίοι αναλυτές των αγορών αναφέρουν παγκόσμια ένοπλη σύρραξη

Ο γνωστός για τις επιτυχημένες προβλέψεις του, guru του αμερικανικού hedge fund, Hayman Capital Management, Kyle Bass, αναμένει "θερμή" κατάληξη της έκρηξης του παγκόσμιου χρέους με έναν μεγάλο πόλεμο: «Όλο αυτό θα τελειώσει με πόλεμο», δήλωσε ο Bass, ιδρυτής του Hayman Capital Management με έδρα το Ντάλας και θεωρούμενος από πολλούς ανώτερος στις αναλύσεις του και πλέον ακριβής σε ότι αφορά την κατάληξή τους και από τον Ν.Ρουμπινί.

«Δεν ξέρω ποιος θα πολεμήσει ποιον αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε να ξεσπούν πόλεμοι και μάλιστα όχι μικροί», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Bass στηρίζει την πρόβλεψη του στο γεγονός ότι το χρέος της πιστωτικής αγοράς έχει ανέλθει στο 340% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως "ο κόσμος δεν είχε ζήσει ποτέ στο παρελθόν ειρηνικά με τέτοιο φορτίο και ειναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί κάτι άλλο πέρα από πόλεμο. Ειδικά οι ΗΠΑ μπορεί να δουν μια θερμή σύγκρουση ως απόδραση από το αδιέξοδο του χρέους".

Ο ίδιος εξηγεί πως "Ορισμένες κοινωνίες δεν θα αντέξουν τις πιέσεις τη στιγμή που χρέος τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, επιφέροντας βαριές απώλειες σε εκατομμύρια επενδυτών. Αυτό αλλάζει μόνο με πόλεμο"

Ο Jean-Dominique Giuliani, επικεφαλής του Robert Schuman Foundation, ενός φιλοευρωπαϊκού think tank με έδρα το Παρίσι, λέει πως οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν διότι η κρίση δεν εμφανίζει σημάδια εξασθένισης.

Ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital στο Λονδίνο είναι μεταξύ αυτών που αναρωτιούνται πόσα περισσότερα είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν οι ψηφοφόροι. Ο ίδιος προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το τρέχον έτος, ενώ δεν αποκλείει να ακολουθήσει η Ισπανία έως τα τέλη του 2014.

Δηλαδή βλέπουμε να επανέρχονται τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Η Ισπανία έχει ήδη αντέξει ένα χρόνο ανεργίας άνω του 25% αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να αντέξει τρία ακόμη προκειμένου να πετύχει τους χρηματοοικονομικούς στόχους που έθεσαν οι διεθνείς πιστωτές. "Αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί χωρίς ευρεία αναταραχή", καταλήγει ο Charles Robertson.

Katoxika.gr

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Αν και η διαπίστωση του Kyle Bass είναι νομοτελειακή, αφού έτσι συμβαίνει πάντα στις κοινωνίες, υπάρχει και μια άλλη λύση: Αντί του συνήθους παγκόσμιου αιματοκυλίσματος, να αναθεωρηθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και να καταργηθεί η έννοια της πιστωτικής αξίας! Το ρέον χρήμα, να είναι το μόνο χρήμα. Το χρήμα δηλαδή της πραγματικής οικονομίας και όχι το πιστωτικό. Αυτό σημαίνει κατάργηση της έννοιας του τόκου σε χρήμα, αλλά αντικατάστασή του σε άλλες αξίες πιό πρακτικές, όπως δικαιώματα, υπηρεσίες, κτλ. Έτσι δεν θα υπάρχει πλασματικό χρήμα και δημιουργία άδικου πλούτου. Όμως δυστυχώς, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά από έναν γενικευμένο πόλεμο και καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας... Εκτός και αν κάτι ...άλλο, εξωθούσε τους παγκόσμιους εξουσιαστές να οδηγηθούν εκεί!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή