Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας στην Λιβύη για να εμποδίσει την "μερική" ανακήρυξη ΑΟΖ


Ενώ εμείς αναρωτιόμαστε που θα "τολμήσουμε" να ανακηρύξουμε ΑΟΖ η Τουρκία με οργανωμένες προσπάθειες επιδιώκει να εξασφαλίσει την άρνηση της Λιβύης σε έναν επικείμενο διακανονισμό με την Ελλάδα.

Ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ επισκέπτεται την Αλγερία και την Λιβύη όπου ηδη η Τρίπολη προκαλεί προβλήματα με το θέμα της ΑΟΖ.

Ο τούρκος υπουργός μίλησε για «αμφισβητούμενες περιοχές» στο Αιγαίο και ουσιαστικά ζήτησε από τη χώρα μας να μην κηρύξει ΑΟΖ.


"Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια αναπτυσσόμενη οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό" κατέληξε ο τούρκος Υπουργός.


Ο Τανέρ Γιλντιζ στη Λιβύη δήλωσε πως η Τουρκία θα αυξήσει την ποσότητα πετρελαίου που αγοράζει από την Τρίπολη και από τα επτά εκατομμύρια βαρέλια το έτος θα φτάσει στα δέκα εκατομμύρια ενώ τουρκικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στα έργα κατασκευής υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 2.5 δις δολαρίων. Η Άγκυρα ζήτησε από την Λιβύη και κοιτάσματα για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτές οι οικονομικές σχέσεις φαίνεται πως προκαλούν προβλήματα στην χώρα μας με τη Λιβυή να συντάσεται προς την κατεύθυνση της Άγκυρας.

Μην ξεχνάμε την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Λιβύη λίγο πριν τα Χριστούγεννα όπου εισπράξαμε μια απογοητευτική απάντηση επι του θέματος.


Τι απάντησε ο Λίβυος ΥΠΕΞ όταν ρωτήθηκε για την ΑΟΖ;

"Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Υπήρχαν συνεννοήσεις και συνομιλίες και μου δόθηκε σήμερα το πρωί η ευκαιρία να συνομιλήσω με τον συνάδελφό μου για αυτό το θέμα. Διότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Λιβύη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και τη Λιβύη. Επιδιώκουμε να υπάρξει μία γενική συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες που τους αφορά αυτό το θέμα. Γιατί εμείς θέλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον συνολικά,  όχι μεμονωμένα".

Δηλαδή υπάρχει και άλλος στο "χορό" και μάλλον δεν εννοούσε τα νησιά Μαλδίβες.Το λένε ξεκάθαρα θα προσέλθουν σε συμφωνία μόνο αν το θέλει η Τουρκλια. Οι οικονομικές τους συναλλαγές επιτρέπουν στην Τουρκία να έχει βαρύνουσα γνώμη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου