Ενα επικίνδυνο «τρίγωνο» δημιουργείται μεταξύ Αλβανίας, Λιβύης και Τουρκίας με αφορμή τη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ. Οι τρεις χώρες, η καθεμία για τον δικό της λόγο, επιχειρεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τις απειλές που εκτόξευσαν χθες δύο υπουργοί της Τουρκίας κατά της χώρας μας. Οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί μια διπλωματική ήττα από την Κυπριακή Δημοκρατία, θέλουν τώρα να αποφύγουν τη δεύτερη και πιο σημαντική, γι' αυτό και επιστράτευσαν τόσο τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.
Ο κ. Νταβούτογλου απείλησε ευθέως την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ, γιατί τότε η Τουρκία θα χρειαστεί να απαντήσει. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Εχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα. Εχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ αναφέρθηκε σε «αμφισβητούμενες περιοχές» και εμμέσως απείλησε την Ελλάδα να μην τολμήσει να κάνει εργασίες σε περιοχές του Αιγαίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας υπενθυμίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα...
«Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας» επισήμανε ο κ. Γιλντίζ.
Ομως ερωτήματα προκαλεί και η στάση της Λιβύης. Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντέλ Αζίζ είχε δηλώσει: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Διότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Λιβύη...».
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι εμπλοκή υπάρχει και με την Αλβανία, καθώς η ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε μονομερή ανακήρυξή της βασιζόμενη στη συμφωνία του 2009. Ισως αυτό κρύβεται πίσω από τις απανωτές προκλήσεις των Τιράνων τον τελευταίο καιρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου