Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τελικά το ''προτιμάτε τα δικά μας μαγαζιά'' είναι ασύμφορο!!!

Έχω κάνει δεκάδες συζητήσεις με φίλους και γνωστούς για το ''προτιμάτε τα ελληνικά προϊόντα''!
Η επιχειρηματολογία γνωστή: θέσεις εργασίας, αλυσιδωτά κέρδη για πολλές τάξεις εργαζομένων, προώθηση του ελληνικού προϊόντος, ανάπτυξη της οικονομίας μας κλπ.

Υποστηρίζω επίσης ότι και τα ξένα προϊόντα που εδώ πωλούνται μέσω αντιπροσώπων εταιρειών, και αυτά προσφέρουν θέσεις εργασίας και οφέλη στο κράτος.
Το ότι είμαστε μια ακριβή χώρα είναι πασίγνωστο. Το ότι οι μισθοί μας κατρακυλούν και εμείς έντρομοι παρακολουθούμε πού θα σταματήσουν- αν το έχουν σκοπό-, είναι επίσης πληγή που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και ακόμη αιμορραγεί.
Θα έπρεπε να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων αισθητά και όχι μέσω προσφορών ή με το ανεκδιήγητο ''αγοράζετε φθηνά τα ληγμένα προϊόντα''!


 
Επιχειρηματολογώ συνεχώς γιατί ο αντίλογος έχει και βάση ύπαρξης αλλά και πολλούς υποστηρικτές.
Πρόσφατα όμως, έμεινα χωρίς επιχειρήματα από ένα ζευγάρι γνωστών μου που πριν λίγους μήνες απέκτησε το πρώτο του παιδάκι. Τι μας διηγήθηκαν οι γνωστοί μου; Ότι το γάλα του μωρού τους, μια και θεωρείται από τον παιδίατρο ως το καλύτερο της αγοράς και τους το συνέστησε ανεπιφύλαχτα, κοστίζει εδώ από την εταιρεία εισαγωγής 200 ευρώ τα 10 κουτιά!

Ο μπαμπάς λοιπόν, βρήκε ότι η μαμά εταιρεία που το παράγει είναι στην Γερμανία. Μπήκε στην ιστοσελίδα της μέσω διαδικτύου και .....................έκτοτε παραγγέλνει το γάλα του μωρού από την Γερμανία. Πόσο κοστίζει; Οι 10 κούτες μαζί με τα έξοδα αποστολής κοστίζουν 98 ευρώ!!!!!!!!!!! Είπατε κάτι;;;;;;;;Μήπως σκεφτήκατε;;;;;;;;Και του το φέρνουν στην πόρτα της δουλειάς του!!!!!!!!!!!!

Έτερος της παρέας μας είπε ότι θέλοντας να αλλάξει τις λάμπες στο σπίτι του και να αγοράσει τις οικονομικές, έκανε μια έρευνα. Από εδώ για να αγοράσει όλες τις λάμπες του σπιτιού του έπρεπε να δώσει 85 ευρώ. Μη με ρωτήσετε τη μάρκα γιατί δεν τη θυμάμαι. Η μαμά εταιρεία που τις κατασκευάζει είναι στην Κίνα. Μέσω διαδικτύου λοιπόν τις παρήγγειλε και με 26 ευρώ συν τα έξοδα αποστολής έχει λάμπες οικονομικές στο σπίτι του!
Και στην πρώτη περίπτωση και στην δεύτερη η διαφορά τιμής από το εξωτερικό είναι εμφανής. 
''Γιατί να προτιμήσουμε τους εδώ εμπόρους, όταν από το εξωτερικό, μας στοιχίζει φθηνότερα;;;'' ήταν η ερώτηση που με άφησε χωρίς επιχειρήματα.
Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι ακριβή τα παραδείγματα που μου έφεραν και αν συμβαίνει αυτό στ' αλήθεια, γιατί εμάς είναι τόσο ακριβότερα;;;
Και για το γάλα, δεν πιστεύω ότι θα 'πρεπε να είναι αισθητή αυτή η διαφορά τιμής γιατί είμαστε στην ΕΕ άρα δεν υπάρχουν δασμοί. Από την Κίνα όμως θα έπρεπε να είναι ασύμφορη η αγορά..................και δεν είναι καθόλου ασύμφορη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου.

''Προτιμάτε τα μαγαζιά της γειτονιάς σας....
Προτιμάτε τα ελληνικά προϊόντα............
Υποστηρίζετε τους εμπόρους μας..........
Κάνοντας αυτό, διατηρείτε τις θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.''

Αυτό μεταδίδουμε και μ' αυτό έχουμε γαλουχηθεί... τουλάχιστον εδώ και δυο γενιές. Και είναι σωστό και ιερό, αλλά θα 'πρεπε και να συμφέρει...........
Όμως...................πώς να προτιμήσεις το ''ξεπουπούλιασμα'' της τσέπης σου όταν υπάρχουν φθηνότερα τα ίδια προϊόντα;;;;;;;;;;; Δεν είναι πρώτιστο καθήκον σου να υποστηρίξεις τα δικά σου έσοδα και την οικογένειά σου που εξαρτάται από αυτά;;;;;;;;;;
Δεν είναι καιρός και οι έμποροι, να σκεφθούν τους καταναλωτές;;;;;;;;;;;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου