Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Ασθενείς κατώτερου θεού δημιουργεί η δραστική ουσία»


Ασθενείς δύο ταχυτήτων δημιουργεί το μέτρο της συνταγογράφησης φαρμάκων μόνο με τη δραστική τους ουσία, καθώς η συνταγογράφηση με τις εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων για το 15% των συνταγών, οδηγεί μεγάλη μερίδα των χρονίως πασχόντων σε αλλαγές των θεραπειών τους.

Για το λόγο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ξεκινά δικαστικές διαδικασίες για αναστολή του μέτρου.

Τα παραπάνω αναφέρει ο ΙΣΑ σε επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων  από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων μόνο με τη δραστική ουσία που περιέχουν. Ταυτόχρονα, το ίδιο μέτρο, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ αναφερόμενος στους κινδύνους που εγκυμονεί η σχετική διάταξη, υπογραμμίζει ότι έχει καλέσει τους γιατρούς – μέλη του να συνεχίσουν την συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή αναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.

Επίσης προσθέτει ότι η διάταξη αναφέρει πως υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν η συνταγογράφηση να γίνεται και με την εμπορική ονομασία και επιπρόσθετα να απαγορεύεται με εντολή του ιατρού η υποκατάσταση ή αλλαγή του φαρμάκου. Οι εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας θα πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως και επαρκώς από τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σημειώνει όμως, ότι επειδή οι παραπάνω εξαιρέσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στην διάρκεια του έτους, η διάταξη αυτή δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε ειδικές ομάδες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.

Για το λόγο αυτό, ενημέρωσε το σύλλογο των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, ότι το ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε να ξεκινήσει  τις δικαστικές διαδικασίες για την ακύρωση της σχετικής διάταξης και πρόσθεσε ότι ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται «ώστε να μην υπάρχουν ασθενείς  δεύτερης κατηγορίας».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου