Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Αρχαίο θαύμα της μηχανικής

Τα ευρήματα από τις Αιγές, όχι της Μακεδονίας αλλά της... Τουρκίας, μονοπωλούν το σημερινό ενδιαφέρον στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που διοργανώνεται από την ΙΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάουσας.


Εδώ και μια δεκαετία κάνει έρευνες στην αρχαία πόλη Αιγές της Αιολίδας, στη Βορειοδυτική Τουρκία, ο αρχαιολόγος, Γιουσούφ Σεζγκίν, ο οποίος θα αναφερθεί στο τμήμα των λουτρών και στο σύστημα αποχέτευσης της πόλης που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.


Οι ανασκαφές γίνονται σχεδόν στην κορυφή του βουνού Dagi, περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη Yuntda Koseler, στη Δυτική Ανατολία. Οι Αιγές ήταν μια πόλη γνωστή από τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα, σύμφωνα με τους οποίους ιδρύθηκε από τους Αιολείς, κατά τον πρώτο ελληνικό αποικισμό. Η περιοχή περιλάμβανε τα βορειοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και εκτεινόταν από την Τρωάδα μέχρι τον Ερμο ποταμό. Οι Αιγές ήταν σημαντικό ιερό του θεού Απόλλωνα και κυβερνήθηκε από τη δυναστεία των Ατταλιδών, (3ος-2ος αι. π.Χ.), η οποία είχε έδρα την κοντινή Πέργαμο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολλά αγάλματα, από τα οποία ξεχωρίζουν τμήμα από μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης και το κεφάλι του Ερμή, ενώ βρέθηκαν και πάνω από 70 χάλκινα νομίσματα. Φέτος αποκαλύφθηκε τμήμα των λουτρών και του συστήματος αποχέτευσης.


Μάλιστα, ο Γ. Σεζγκίν έχει χαρακτηρίσει το σύστημα αυτό ως θαύμα της μηχανικής και εκτίμησε ότι κατασκευάστηκε τον 1ο π.Χ. αιώνα. Το επιστημονικό συνέδριο για τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκίνησε χτες στη Νάουσα συγκεντρώνει επιστήμονες διεθνούς κύρους και διευθυντές ανασκαφών από την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Ουζμπεκιστάν, το Αφγανιστάν, αλλά και από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Ρωσία και την Ελλάδα, που θα συνοψίσουν το σύνολο της έρευνάς τους και θα ανακοινώσουν τα νέα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα για πόλεις της Μικράς Ασίας, της Συροπαλαιστίνης, της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας, της Περσίας κ.ά.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου