Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για "οικονομικό χάος" στην Ευρώπη

Για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προειδοποιούν επιφανείς οικονομολόγοι σε κοινή συνέντευξή-μονομαχία προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Ο Αμερικανός Μίχαελ Μπούρντα από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και ο Χανς Βέρνερ Ζιν πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο τι πρέπει να γίνει για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά συμφωνούν ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να οξυνθεί.

Εάν η Ελλάδα βγει έστω προσωρινά από την ευρωζώνη, "αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη επιλογή και θα έλθουμε αντιμέτωποι με την απειλή ενός οικονομικού χάους", είπε ο αμερικανός οικονομολόγος.

Αντίθετα ο Χανς Βέρνερ Ζιν στηρίζει αυτή την επιλογή. Και οι δύο οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προς αυτό λύση.
Μάλιστα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ του κουρέματος και του ισπανικού χρέους.

O κ. Ζιν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δίνεται μάχη σε δύο μέτωπα, αυτό της τρέχουσας κρίσης που χρειάζεται όλο και περισσότερα κεφάλαια και αυτό της δομικής κρίσης, το οποίο αντιμετωπίζεται με μεταρρυθμίσεις και είναι πολύ πιο δύσκολο.Άσμουσεν: "Το κλειδί είναι στα χέρια της Αθήνας"

Οι Φιλελεύθεροι σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ, επιστρέφουν στην αυστηρή ρητορική όσον αφορά τις ελληνικές υποχρεώσεις.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild am Sonntag ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ υπενθυμίζει ότι η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί μόνον εφόσον σημειωθεί πρόοδος τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό η έκθεση της Τρόικα θα είναι καθοριστική, υπογράμμισε.

Στην έκθεση της Τρόικα παραπέμπει και το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σαφής προτίμησή του είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

"Το κλειδί είναι στα χέρια της Αθήνας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν στο Δεύτερο Πρόγραμμα της δημόσια γερμανικής τηλεόρασης (ZDF).ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου