Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι 10 μεγάλες πλάνες που έχουν ειπωθεί για την ελληνική κρίση

Για να ξέρουμε τι λένε κάθε τόσο οι απανταχού ανθέλληνες


Από τη στιγμή που ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους, τα περισσότερα διεθνή media επιδόθηκαν σε μία πλειοδοσία αρνητικής διαφήμισης, η οποία μάλιστα συμπεριλάμβανε και αρκετή δόση υπερβολής, αν όχι προσβολής.

Το Ινστιτούτο «Ρόζα Λούξεμπουργκ» παρουσιάζει και αμφισβητεί την υπόσταση των δέκα πιο μεγάλων πλανών, που ειπώθηκαν για την ελληνική κρίση χρέους:


1. «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες», ήταν ένα από τα αρνητικά δημοσιεύματα της γερμανικής Bild. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από το 115% στο 143%.

2. Οι χρηματαγορές φοβούνται μία πτώχευση της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι οι χρηματαγορές όχι μόνο δεν φοβούνται, αλλά κερδοσκοπούν. Όσο πιο χαμηλά κατρακυλούν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει το επιτόκιο και αυξάνεται η απόδοση τους.

3. Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Παρά την παραπληροφόρηση, οι Έλληνες εργάζονται πολύ. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πραγματικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στην Ελλάδα, πριν την κρίση, ήταν 44,3 ώρες, ενώ στη Γερμανία ήταν 41 ώρες, καθώς και ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 41,7 ώρες.

4. Οι Έλληνες κάνουν μονίμως διακοπές. Σύμφωνα με το Eurofound, οι Έλληνες εργαζόμενοι δικαιούνται κατά μέσο όρο 23 ημέρες άδειας διακοπών το χρόνο, ενώ οι Γερμανοί έχουν 30 ημέρες άδειας διακοπών τον χρόνο.

5. Εμείς πληρώνουμε τις συντάξεις πολυτελείας των Ελλήνων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι Γερμανοί εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη κατά μέσο όρο στην ηλικία των 61,5 ετών, ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός είναι τα 61,9 έτη.

6. Οι Έλληνες ζούσαν πλουσιοπάροχα. Το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 73% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το ¼ των Ελλήνων εργαζομένων κερδίζουν λιγότερα από 750 ευρώ μηνιαίως.

7. Οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Η ελληνική κυβέρνηση, εδώ και χρόνια, ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Παρόλα αυτά, σχεδόν κάθε κυβέρνηση στον κόσμο «ζει πάνω από τις δυνατότητες της».

8. Το ελληνικό κράτος είναι υπερδιογκωμένο. Το 2008, οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 48%, ενώ στη Γερμανία ήταν 44%.

9. Ούτε ένα ευρώ Γερμανού φορολογούμενου για την Ελλάδα. Το 2010 στο πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η γερμανική συμμετοχή ήταν περίπου 22 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων που βοηθούν την Ελλάδα. Η Γερμανία δανείστηκε αυτά τα χρήματα με επιτόκιο από 1% έως 3% και τα έδωσε στην Αθήνα ως βοήθεια με επιτόκιο 4,2%, στην Ιρλανδία με 5,8% και στην Πορτογαλία με σχεδόν 6%.

10. Η Ελλάδα πέτυχε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη παραπλανώντας – Η κοινότητα τιμωρείται τώρα για την ανοχή της. Είναι αλήθεια ότι από το 1997 το ελληνικό έλλειμμα ξεπερνούσε μονίμως το ανώτατο όριο της Ε.Ε. κατά 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αυτό ήταν γνωστό στην Ευρώπη από το 2004, οπότε έγινε και επισήμως γνωστό με την απογραφή. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ούτε αποκλείστηκε από την Ευρωζώνη, ούτε τις επιβλήθηκαν κυρώσεις όπως περικοπή κοινοτικών επιδοτήσεων. Γιατί όχι νωρίτερα;

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου