Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η εντολή δόθηκε: "Ξεπουλήστε τα πάντα"

Μαζική εκποίηση ακόμα και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν είχαν μέχρι πρότινος συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, χωρίς την παραμικρή διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους, απαιτεί η Τρόικα στο νέο Μνημόνιο. Οι δανειστές φθάνουν μάλιστα στο σημείο να ορίζουν σκανδαλωδώς ότι «αν ένα περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να πωληθεί με την τρέχουσα μορφή του, θα πωληθεί τμηματικά ή θα εκκαθαριστεί». Μοναδικό μέλημά τους είναι να επιτευχθεί ο –αυθαιρέτως προσδιορισμένος– στόχος για άντληση 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τη λήξη του σχετικού προγράμματος (2020), ενώ «προσγειώνουν» τον ενδιάμεσο στόχο για το 2015 στα 19 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα εξονυχιστικό «έλεγχο προόδου» κάθε τρίμηνο. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ακόμη ότι:

* «Θα επικαιροποιούμε ετησίως την αναμενόμενη αξία των εσόδων από τις πωλήσεις κατά το διάστημα του εν λόγω χρονικού πλαισίου και στο βαθμό κατά τον οποίο τα έσοδα υπολείπονται του στόχου, θα αναγνωρίζουμε επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που θα μπουν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων μεριδίων σε δημόσιες επιχειρήσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται τώρα. Το πρόγραμμα θα παρακολουθεί την πρόοδο ως προς τους στόχους μέσω τριμηνιαίων ενδεικτικών στόχων».

* «Η κυβέρνηση θα διορθώσει τις νομικές και τεχνικές ανεπάρκειες, θα επισπεύσει τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και θα εκδώσει τις άδειες που απαιτούνται για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία», σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ. Αναφέρεται μάλιστα πως το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει καταχωρίσει 3.000 οικόπεδα με τη βοήθεια της Task Force.

* Επισημοποιείται η υποχρέωση να πωληθούν μέχρι τον προσεχή Ιούνιο οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ λιμένες, αεροδρόμια και Εγνατία Οδός παίρνουν σειρά το δεύτερο μισό του 2012. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου πρέπει να μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων όλα τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, πλην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ.

Την πλήρη απελευθέρωση 20 επαγγελμάτων «υψηλής αξίας» επιβάλλει ακόμα το νέο Μνημόνιο, βάσει χρονοδιαγράμματος που θα συνταχθεί ως το τέλος Μαρτίου και θα εφαρμοστεί ως το τέλος του έτους. Η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου παρίσταται συμβολαιογράφος θα πάψει να είναι υποχρεωτική και θα απαλειφθούν οι κατώτατες αμοιβές για έμμισθους δικηγόρους. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο και η άμεση ψήφιση νόμου που θα επισπεύδει την υλοποίηση επενδύσεων, τροποποιώντας το ισχύον πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές κ.λ.π.)


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου