Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Είμαστε πρώτα Ευρωπαίοι και μετά Έλληνες;

Ένα πράγμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Γιατί πήγε ο Παπαδήμος στις Βρυξέλλες και γιατί κράτησε 14 ώρες η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός και ο Βενιζέλος να μην πάνε καθόλου στη συνεδρίαση και να τους σταλεί όλη η απόφαση με ένα e-mail.

Διότι περισσότερο με νεροκουβαλητές της τρόικας μοιάζουν παρά με εκπροσώπους του ελληνικού λαού.

Όλα όσα ακούσαμε για το νέο δάνειο και το τι προβλέπει, δείχνουν ότι δεν έγινε καμιά ουσιαστική προσπάθεια για να μαλακώσουν κάπως οι δανειστές μας. Τα πάντα έγιναν δε για ένα και μοναδικό σκοπό. Για να σωθούν οι τράπεζες και οι λοιποί δανειστές και να μην  γράψουν απώλειες. Κι όλοι οι άλλοι να καούν στην κόλαση. Κι όταν λέμε όλοι οι άλλοι εννοούμε τον ελληνικό λαό που θυσιάζεται για χάρη του οράματος που έχει ο κ. Παπαδήμος και οι υποστηρικτές του. Μια χώρα που θα κάνουν κουμάντο οι αγορές και οι τραπεζίτες και που θα ξεπουληθούν τα πάντα προς όφελος των ξένων που θα σπεύσουν να φάνε το πτώμα της.

Όσα αποκαλύπτονται για τη συμφωνία μας κάνουν και φρίττουμε. Πρόκειται δυστυχώς για προβλέψεις που δεν έχουν προηγούμενο και βάζουν τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο μεγάλος τσάρος της οικονομίας, στο ειδικό ταμείο που θα μπουν τα λεφτά από το νέο δάνειο για την αποπληρωμη των χρεών, προβλέπεται και η παραχώρηση των χρημάτων από όλες τις αποκρατικοποιήσεις και τις πωλήσεις ακινήτων καθώς επίσης και μέρος των φορολογικών εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεπουληθεί η περιουσία της χώρας για να πάνε τα λεφτά στους ξένους κι όχι για να αναπτυχθεί η χώρα. Διπλά κερδισμένοι λοιπόν οι δανειστές μας. Θα αγοράσουν μπιρ παρα τη χώρα και μετά θα πάρουν και τα λεφτά που θα δώσουν μέσω του ειδικού ταμείου.

Επίσης, αν και οι φόροι που πληρώνουμε όλοι υποτίθεται ότι πηγαίνουν για την ανάπτυξη, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, την πρόνοια, μεγάλος μέρος από αυτά θα πηγαίνουν στο ταμείο για να μειωθεί το χρέος. Πλήρης έλεγχος δηλαδή του προϋπολογισμού. Ο κ. Βενιζέλος όμως προσπαθεί να κάνει το κρέας – ψάρι και λέει ότι το ειδικό ταμείο θα είναι ενταγμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα ελέγχεται από το Γενικό Λογιστήριο.

Οι προϋποθέσεις και οι όροι που έθεσαν οι ξένοι προς την Ελλάδα προκειμένου να μας σώσουν δίνοντάς μας το δάνειο, είναι τόσο σκληροί που καμιά χώρα στον κόσμο δεν έχει ζήσει. Όπως και το πρόγραμμα των 240 δισ. συνολικά βοήθειας που μας έδωσαν είναι μοναδικό, έτσι και οι όροι δεν έχουν προηγούμενο ως προς τη σκληρότητά τους. Και επιβεβαιώνουν όλους όσοι λένε ότι είναι επίτηδες τόσο σκληρά κι ανέφικτα τα μέτρα για την Ελλάδα προκειμένου να οδηγηθεί μόνη της στη χρεοκοπία.

Το έγραψαν προχθές οι Financial Timesκαι το αναφέραμε κι εμείς: “Η γερμανική στρατηγική φαίνεται πως στόχο έχει να γίνει τόσο αφόρητη η ζωή των Ελλήνων ώστε να θελήσουν από μόνοι τους να φύγουν από την ευρωζώνη. Η κ. Merkel σίγουρα δεν θέλει να την πιάσουν με ένα όπλο στο χέρι που ακόμη θα καπνίζει. Είναι η στρατηγική της υποβοηθούμενης αυτοχειρίας, η οποία όμως είναι πολύ επικίνδυνη και ανεύθυνη….”

Το έχουμε ξαναγράψει. Μηχανισμός αποβολής μας χώρας από την ΕΕ δεν υπάρχει, μόνο ηθελημένη αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ. Με το να μην πιάσει η Ελλάδα τους στόχους, ουσιαστικά δηλώνει αδυναμία να κρατηθεί στην ευρωζώνη. Με το να κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, με το να δηλώσει κάποια στιγμή αδυναμία να ξεφύγει από την ύφεση και τη βαθιά κρίση, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να ζητήσει η ίδια την αποπομπή της από το ευρώ.

Δεν είναι ηλίθιοι όλοι αυτοί οι υπουργοί Οικονομικών να μην καταλαβαίνουν ότι μια χώρα σε τόσο άθλια κατάσταση δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της όσα λεφτά κι αν της δώσεις για να πληρώσει τα χρέη της. Αν δεν δώσεις αναπτυξιακό πακέτο που θα φέρει δουλειές και θέσεις εργασίας και που θα μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούν τους υπέρμετρους φόρους που τους ζητούνται, χώρα δεν μπορείς να φτιάξεις. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε ένα, δύο ή έξι μήνες η οικονομία θα «σκάσει», η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Υπάρχει, όμως, κι ένα θέμα που πρέπει να απαντηθεί. Λένε και ξαναλένε ότι η πληρωμή των δανείων μέσω του ειδικού ταμείου θα προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ομοίως και η δημιουργία μόνιμου υφυπουργού επί των οικονομικών ο οποίος μαζί με τη μόνιμη στην Αθήνα τρόικα, θα ελέγχει αν η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της, αλλιώς πάει σε νέα μέτρα. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος, κι όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα. Δεν μπορούν να αναθεωρήσουν τώρα το Σύνταγμα, αλλά σε δύο χρόνια, ας αφήσουν λοιπόν τα «σάπια» οι εγχώριοι υποστηρικτές μιας Ελλάδας που έχει χάσει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα.

Είναι θεμιτό, μέσα σε λογικά πλαίσια βεβαίως, να ζητούν οι δανειστές τρόπους διασφάλισης των χρημάτων τους, εδώ που φτάσαμε. Κανείς δεν δίνει τίποτα τζάμπα σ΄αυτήν την ζωή.

Όμως το πράγμα έχει ξεφύγει εντελώς. Από την επιβολή δημοσιονομικού κομισάριου στην Αθήνα, που θα έχει δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις οικονομικής πολιτικής της Ελλάδα και τον  ειδικό λογαριασμό έφτασαν να ζητούν αναβολή των εκλογών και παραμονή της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι να αποφασίσουν ότι γίναμε καλά παιδιά και μπορούμε να κάνουμε εκλογές.

Με λίγα λόγια αμφισβητούν ευθέως το Σύνταγμα και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει κυβερνήσεις της αρεσκείας του.

Είναι επίσης γεγονός ότι με κάθε νέα διαπραγμάτευση, και με κάθε νέο πρόγραμμα λιτότητας,  η εχθρότητα των Ελλήνων προς την Ευρώπη μεγεθύνεται. Οι διαδηλωτές βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, και το χάος εξαπλώνεται.

Και εκεί που τα οδηγούν τα πράγματα, αργά ή γρήγορα θα τεθεί το ερώτημα: “Είμαστε πρώτα Ευρωπαίοι  και Έλληνες μετά, ή το αντίστροφο”;


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου