Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η ανοικτή παρέμβαση του κουμπάρου Ερντογάν επιβεβαιώνει τις επεκτατικές βλέψεις στη Θράκη

Μειονοτικό ζήτημα στην ελληνική Θράκη συντηρεί απροκάλυπτα η Άγκυρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα για την 21η επέτειο της ίδρυσης του μειονοτικού Κόμματος Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης στη Θράκη.

Ο «κουμπάρος» στο μήνυμα προς τον πρόεδρο του κόμματος σημείωσε ότι «η ευτυχία, η ευημερία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και η ακέραιη χρήση των δικαιωμάτων τους, που τελούν υπό την εγγύηση διεθνών συμφωνιών και διεθνών σταθερών, έχουν μεγάλη σημασία για το τουρκικό έθνος».

Τόνισε επίσης ότι «όπως ήμασταν μέχρι σήμερα στο πλευρό της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, έτσι και στο εξής θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον και η υποστήριξή μας»... «Έχει ιδιαίτερη σημασία οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη να έχουν μεταξύ τους ενότητα και αλληλεγγύη. Υπό την έννοια αυτή, πιστεύω ότι το Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης έχει σοβαρή αποστολή. Το κόμμα σας, που έχει αξία με την ιδιότητά του ως σχολείου πολιτικής για τους ομογενείς μας, συμβάλλει ταυτόχρονα και στην ενότητα των ομογενών μας».

Με την ευκαιρία η Άγκυρα διευρύνει τις διεκδικήσεις της: θέτει νέο «μειονοτικό» θέμα στη Ρόδο και την Κω (στο πλαίσιο της γραμμής Νταβούτογλου: «Κανένα πρόβλημα με τους γείτονές μας»!). Ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα μειονοτικά δικαιώματα (;) της τουρκικής κοινότητας στα νησιά Ρόδο και Κω, με το πρόσχημα ότι “αυτά τα νησιά δεν ανήκαν στην Ελλάδα όταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης”». Ακόμη υποστηρίζει ότι «η τουρκική κοινότητα στα νησιά αντιμετωπίζει δυσκολίες στους τομείς της διοίκησης των βακουφίων της, στην τέλεση των θρησκευτικών της καθηκόντων, στη θρησκευτική και τουρκική εκπαίδευση».

Η Αθήνα αντέδρασε στις προκλήσεις Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ορθά αναφέρεται σε έλληνες πολίτες που ζουν αρμονικά ενταγμένοι στην ευρωπαϊκή μας δημοκρατία, σε καθεστώς ισονομίας, ισοπολιτείας και πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων τους. Όμως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέρεται και σε “τουρκική μειονότητα”, κάτι που δεν υπάρχει στις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες ο ίδιος επικαλείται. Η συνέπεια προς τα συμβατικά κείμενα και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι βασικά συστατικά για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Απόρροια τούτων είναι τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης να εκφράζουν «την απορία τους» για τους λόγους που οι ελληνικές εφημερίδες θεώρησαν πρόκληση τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι δήθεν τουρκική.

Θεωρούν ακατανόητη την αντίδραση των Ελλήνων, αφού, όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Milliyet», «τα επίσημα ελληνικά στοιχεία δείχνουν ότι στη Θράκη ζουν περίπου 49.000 Τούρκοι, ενώ ανεπίσημα στοιχεία “οργανισμών” (;) στη Δυτική Θράκη ανεβάζουν τον αριθμό στις 150.000…».

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι τουρκικές μεθοδεύσεις… Το λέμε, το ξαναλέμε: ο τουρκικός επεκτατισμός ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟ: έχει ΔΥΟ κεφάλια – ΕΝΑΝ στόχο. Είτε με «ισλαμικό» πρόσωπο είτε με «κεμαλικό», ο ΚΟΙΝΟΣ τους στόχος ΚΑΤΑ της Ελλάδας παραμένει… Τον νου μας...


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου