Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Υδρογονάνθρακες: "Εντός του 2012 οι πρώτες έρευνες"

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ενυτπώσεις από τις ανεξήγητες έως και ύποπτες καθυστερήσεις στην έναρξη ερευνών στα πιθανά ενεργειακά πεδία του Ιονίου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης (η πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων ξεπερνά το 90%) από την κυβέρνηση διαρρέουν ότι "Οι έρευνες θα ξεκινήσουν οπωσδήποτε εντός του έτους".

Ο αρμόδιος υπουργός Λιβεριάτος θα ενημερώσει την αρμόδια  Διακομματική Επιτροπή της Βουλής στον τομέα ενέργειας και φυσικών πόρων, για τα αποτελέσματα των προσφορών των ξένων εταιρειών για τις έρευνες που θα κάνουν στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι "αόρατες" - πλην πανίσχυρες - δυνάμεις που καθυστερούν την έναρξη των ερευνών να υποστούν μια στρατηγική ήττα.

Μετά την επιλογή των δύο από τις τέσσερις εταιρείες θα ακολουθήσουν δύο μήνες περίπου διαπραγματεύσεων, θα χρειαστεί ένας μήνας για την έγκριση από την Βουλή του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διαδικασίες θα απαιτηθεί ένας μήνας για να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στην  2200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων συνολική έκταση που το ελληνικό κράτος έχει αποφασίσει να ερευνήσει για την ύπαρξη υδρογονανθράκων.


Η διάρκεια των σεισμικών ερευνών είναι συνήθως δύο με τρείς μήνες και η επεξεργασία τους διαρκεί περίπου ρείς μήνες. Ακολούθως τα δεδομένα θα πωληθούν σε εταιρείες. Εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στις περιοχές των ερευνών τότε τα στοιχεία αυτά θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενες εταιρείες. Ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία του νέου διαγωνισμού για την επιλογή των εταιρειών που θα πραγματοποιήσουν τις γεωτρήσεις η οποία μπορεί και να διαρκέσει πάνω από 6 μήνες.

Σύμφωνα με ειδικούς εάν τα αποτελέσματα των ερευνών αποδειχτούν θετικά το πρώτο γεωτρύπανο θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο Ιόνιο και στην περιοχή νότια της Κρήτης σε δύο χρόνια δηλαδή στα τέλη του 2014 με τις εργασίες να διαρκούν τρείς ακόμα μήνες ή και περισσότερο.


Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από το περίφημο "Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα" οδηγούμαστε σε αυτή την μακρόχρονη, αλλά αισιόδοξη για το μέλλον του Έθνους διαδικασία, η οποία έστω και σε χρονικό διάστημα πέντε ετών από σήμερα θα μπορεί να αποδώσει καρπούς στον ελληνικό λαό, αρκεί φυσικά να μην εμποδιστεί η διαδικασία αυτή από εγχώριους και ξένους "καλοθελητές".



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου