Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Εφημερίδα "Το Βήμα": Πώς αποφεύχθηκε πραξικόπημα στην Ελλάδα

Με τίτλο "Το πραξικόπημα που δεν έγινε", το "Βήμα της Κυριακής" παρουσιάζει τις παρασκηνιακές διεργασίες και πώς αυτό αποφεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Το μεσημέρι της 1ης Νοεμβρίου 2011, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο τότε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης, Πάνος Μπεγλίτης, καλούσε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο τους αρχηγούς των Επιτελείων.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και οι αρχηγοί Στρατού Φραγκούλης Φράγκος, Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης και Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας.

"Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα σας αποστρατεύσει" ήταν τα λόγια, σύμφωνα με "Το Βήμα", του τότε υπουργού Άμυνας.

Αυτό βέβαια είχε διαρρεύσει νωρίτερα και ήταν γνωστό στους ίδιους, με αυτή τη σκηνή, όπως σημειώνει η εφημερίδα, να ολοκληρώνει έναν κύκλο που, κατά ορισμένους προσκείμενους στην τότε πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το τέλος της ιστορίας "το πραξικόπημα που δεν έγινε".

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν εξήγησε ποτέ πειστική την αιφνιδιαστική αυτή αποστρατεία του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά έγκυρες πηγές, που επικαλείται "Το Βήμα", αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή απετράπη η όξυνση ενός κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης και απεφεύχθη πραξικόπημα.


Η τελική απόφαση για τις αποστρατείες ελήφθη τα ξημερώματα της Τρίτης 1ης Νοεμβρίου 2011. Εκείνη την ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου οριστικοποίησε τις αποφάσεις του σε μυστική συνεννόηση με τον Πάνο Μπεγλίτη, αλλά "ο κύβος ερρίφθη" λίγες ημέρες νωρίτερα.

Ο τότε πρωθυπουργός την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα επέστρεφε από τις Βρυξέλλες, όπου είχε επιτευχθεί η Συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου για το λεγόμενο "δεύτερο μνημόνιο" και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί ότι στις 26 Οκτωβρίου οι Μπεγλίτης και Μαγκριώτης αποδοκιμάστηκαν έντονα καθώς προσέρχονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη για τον καθιερωμένο εορτασμό.

Τα επεισόδια οργανώθηκαν, σύμφωνα με πηγές κοντά στον κ. Μπεγλίτη, από ακροδεξιές ομάδες και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις που διατηρούν "ανοιχτή γραμμή", όπως σημειώνει "Το Βήμα", με αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων - απόστρατους και μη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στις 28 Οκτωβρίου μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης για τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με θέμα την Αραβική Άνοιξη, με πολλούς να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να απλωθεί και στην Ελλάδα.


Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έφτανε η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης προπηλακίστηκαν και αποδοκιμάστηκαν πολιτικοί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη μάλιστα ματαιώθηκε έπειτα από εισβολή δεκάδων πολιτών στη λεωφόρο Αλεξάνδρου.


Ακολούθησαν έντονες αποδοκιμασίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να επηρεάζεται από τα γεγονότα και να σκέφτεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως ενδεχομένως βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αποσταθεροποίησης με στόχο να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για ανατροπή της κυβέρνησης και επέμβαση του στρατού.

Οι μυστικές υπηρεσίες μάλιστα φέρεται να παρείχαν στον Γιώργο Παπανδρέου διαρκώς ενημέρωση για "ύποπτες κινήσεις" ακροδεξιών στοιχείων.

Πολιτικός της εθνικοπατριωτικής πτέρυγας της Δεξιάς ομολογεί ότι λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου είχε δεχτεί βολιδοσκόπηση από απόστρατο αξιωματικό για την πιθανότητα συμμετοχής του σε μεταβατική κυβέρνηση στρατιωτικών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα, έπειτα από συντονισμένες κινήσεις ακραίων στοιχείων πάσης φύσεως, έφτασε κοντά στην "κόκκινη γραμμή" της αποσταθεροποίησης.

Η επέμβαση του στρατού, όπως συμπληρώνουν, ήταν ακριβώς εκείνο που ήθελαν να προκαλέσουν όσοι απεργάζονται σχέδια με στόχο την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρώπη και τη Δύση.
Η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση και το "ξήλωμα" της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, η διπλή απάντηση που αποφάσισε να δώσει το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η απόφαση για το δημοψήφισμα ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και η απόφαση για την εκτεταμένη επιχείρηση αποστρατείας αξιωματικών της Μεταπολίτευσης την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η επικρατούσα ανάλυση στον τότε πρωθυπουργικό κύκλο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εδράζονταν στην αντίληψη ότι οι ανατροπές κυβερνήσεων δεν πραγματοποιούνται αιφνιδίως με μονομερείς ενέργειες ορισμένων αξιωματικών.

Πριν από κάθε εκδήλωση κινήματος έχει προηγηθεί η οργανωμένη διαπόμπευση της πολιτικής τάξης και ο ερεθισμός της κοινής γνώμης με την πρόκληση εκτεταμένων επεισοδίων.

Οι στρατιωτικοί, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση για να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια Ελλάδα στην οποία η Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα θα θύμιζαν Δεκέμβριο 2008.

Η αναπόφευκτη... "παρενέργεια", όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε να ήταν η κατάλυση της Δημοκρατίας, η αναστολή της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αποχώρηση από την Ευρωζώνη.




Τι λέει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ

"Επί προηγούμενης Διοίκησης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για ενδεχόμενο πραξικόπημα.

Επίσης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος", είναι η απάντηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.  



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου