Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Heute: Η Ικαρία θέλει να προσαρτηθεί στην Αυστρία

Αυστριακό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα περί απόσχισης της Ικαρίας και προσάρτησής της στην Αυστρία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία.


"Αυτό το ελληνικό νησί θα μπορούσε να γίνει το δέκατο κρατίδιό μας" ο τίτλος του δημοσιεύματος που σημειώνει ότι η Ικαρία επιθυμεί να αποσχιστεί από την Ελλάδα και να προσαρτηθεί στην Αυστρία λόγω της δυσαρέσκειας που της έχει προκαλέσει η Αθήνα.


Ο διεθνολόγος Φραντς Λάιντενμιλες από το αυστριακό πανεπιστήμιο Λιντς σημείωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της "δημοκρατίας", ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την προσάρτηση.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να συμφωνήσει η Αυστρία και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος να υπογράψει μια συνθήκη διεθνούς δικαίου με το νησί.

Ένα νησί στο Αιγαίο, όμως, όπως σημειώνει, έχει και το κόστος του, καθώς η Αυστρία θα πρέπει να αναλάβει και το μέρος του ελληνικού χρέους που αναλογεί στην Ικαρία.

"Με χρέος ύψους περίπου 350 δισεκατομμυρίων ευρώ, στους 8.000 - 9.000 κατοίκους του νησιού αναλογούν σχεδόν 250.000.000", σημειώνει.

Η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση καλεί τους αναγνώστες να ψηφίσουν εάν πιστεύουν ότι "ένα αυστριακό νησί στο Αιγαίο θα ήταν καταπληκτική ιδέα" ή αν θεωρούν ότι "κάτι τέτοιο σίγουρα δεν χρειάζεται".

Το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Heute, που σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναπαρήχθη και από άλλα αυστριακά ΜΜΕ, επικαλείται  προηγούμενο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Libero, η οποία αναφέρεται στα 100 χρόνια της "συμφωνίας της 17ης Ιουλίου 1912" η οποία "λήγει".

Η ελληνική πρεσβεία στην Αυστρία εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως "η Ικαρία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δεν υπάρχει καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο νησί.

Στις 17 Ιουλίου 2012 γιορτάζεται η 100η επέτειος της επανάστασης, με την οποία το νησί του Ανατολικού Αιγαίου, η Ικαρία, απέκτησε την ανεξαρτησία της από το οθωμανικό κράτος.

Με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, επιβεβαιώνεται στο άρθρο 12 ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία, ανήκουν στην Ελλάδα".

Ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο για σαχλαμάρες, τονίζοντας πως δεν υφίσταται κανένα θέμα.
 






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου