Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ξυπνούν οι μνήμες στην Κύπρο για την μαύρη ημέρα της 20ής Ιουλίου 1974

Οι μνήμες της 20ής Ιουλίου 1974 αναβιώνουν με τη συμπλήρωση 38 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με τραγικές συνέπειες τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Στις 5:30 το πρωί, την ώρα που ξεκίνησε η εισβολή του «Αττίλα», ήχησαν οι σειρήνες.

Στις 8:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ.Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στο κενοτάφιο των πεσόντων. Παρούσα ήταν και η διακομματική αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής.

Τα κυπριακά κόμματα, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και τονίζουν την ανάγκη για αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία στον κοινό αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Μετά το μνημόσυνο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας αναφέρει το in.gr, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου είναι θαμμένοι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1956-59.


Στο βιβλίο επισκεπτών, στα «Φυλακισμένα Μνήματα», ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έγραψε:
«Όσες φορές κι αν καταθέσεις τον σεβασμό και τον θαυμασμό σου στη γενναιότητα και ανδρεία των παλικαριών αυτών, που είναι θαμμένα στον περίκλειστο αυτόν χώρο, πάλι είναι λίγες και μικρές, μπροστά στο μέγεθος της θυσίας και της προσφοράς των νεκρών αυτών που στο άνθος της ηλικίας τους, συνεχίζοντας από αιώνων παράδοση, πότισαν το δέντρο της ελευθερίας και της ζωής ενός Έθνους με το αίμα της καρδιάς τους».

Για τη μαύρη επέτειο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «H ιστορική μνήμη, ιδίως όταν είναι επώδυνη, συνιστά τη βάση της εθνικής αυτογνωσίας. Η γνώση, η αξιοποίηση αλλά και η διαμόρφωση του συσχετισμού των δυνάμεων είναι αυτή που μας επιτρέπει να υπερασπιζόμαστε αποτελεσματικά, σε όλα τα επίπεδα την ακεραιότητα και την τιμή του Έθνους μας.

»Όλοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι τα 38 χρόνια που πέρασαν δεν είναι ικανά  να αποδυναμώσουν την ισχύ του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο πλαίσιο των οποίων μπορεί και πρέπει να βρεθεί η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.  Που είναι,  πρωτίστως , πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής ενός μεγάλου τμήματος της επικράτειας κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, αναφέρει: «Το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, που οργανώθηκε και εκτελέστηκε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και συνεχίζεται εδώ και 38 χρόνια με την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου, διδάσκει για το ρόλο του ιμπεριαλισμού. Αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης εναντίον του, εναντίον του ΝΑΤΟ και της σχεδιαζόμενης ένταξης της Κύπρου στο νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την ειρήνη», της εμπλοκής της Ελλάδας και κάθε χώρας στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κατά της Συρίας και του Ιράν.

»Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος απαιτεί την ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος και τονίζεται ότι το ΚΚΕ «παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου