Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ποντιακό αντάρτικο - Υπάρχει και σήμερα;

Κάτι που πολλοί από μας αγνοούμε εντελώς. Τούρκοι πολίτες, Ποντιακής καταγωγής, που ομιλούν Ποντική διάλεκτο δρουν εναντίον των Τούρκων.


Από το arisdeslis.blogspot.com
Η ΜΙΤ, η JITEM (η χωροφυλακή), η Κρατική Ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει η Τουρκία, αδυνατούν να ελέγχουν την δράση των Ελλήνων κατασκόπων.


Ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι πολύ μεγάλος, καθώς ταυτόχρονα στον Πόντο εμφανίζεται τοπικό «Αντάρτικο Σώμα» από Τούρκους υπηκόους που μιλούν όλοι Ποντιακά. Αρχηγός τους είναι μια 28χρονή κοπέλα… η πολυάριθμη αυτή ομάδα δεν έχει σχέση με τις κουρδικές οργανώσεις και τις ακροαριστερές.


Θυμίζει το «Ποντιακό Αντάρτικο» του 1920, όταν πάνω από 25.000 Πόντιοι συμπατριώτες μας, απομεινάρια της πάλαι ποτέ «Αυτοκρατορίας των Κομνηνών», έλαβαν τα όπλα και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Για τουλάχιστον 5 χρόνια (1925) Τούρκος δεν πάτησε στον «Ανεξάρτητο Πόντο».

Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας αναγκάζονται να μεταθέσουν τους επικεφαλείς αξιωματικούς από το Ντιγιαρμπακίρ, Βάν κλπ., στον Πόντο. Οι έμπειροι Τούρκοι αξιωματούχοι με πολυετή πείρα απέναντι σους Κούρδους αντάρτες , επιβάλλουν σε πολλά ορεινά χωρία, κυρίως της επαρχίας Ορντού, αποκλεισμό. Οι κάτοικοι αγοράζουν τα προϊόντα τους με δελτία πλέον, για να μην δίνονται εφόδια στους Πόντιους αντάρτες.


Η αντάρτικη ομάδα, καταφέρνει σοβαρά χτυπήματα, σε πολλούς σταθμούς Διοίκησης της Στρατοχωροφυλακής, ενώ απαγάγει και έναν τοπικό Δήμαρχο. Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αδυνατούν να ελέγχουν την κατάσταση. Πληροφορίες φέρουν ότι η ομάδα υπάρχει ακόμη και σήμερα και κάνει την εμφάνισή της συχνά στην περιοχή. Χιλιάδες Πόντιοι της Τουρκίας, παραμένουν τις νύχτες συντονισμένοι στους Ποντιακούς Ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν από την Γεωργία και την Αρμενία. Συνολικά 114 σύλλογοι Ποντίων έχουν ιδρυθεί στην περιοχή αλλά και στην Κων/πόλη. Οι κάτοικοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι μιλούν την ίδια γλώσσα με άλλους στις γειτονικές χώρες που δεν είναι Τούρκοι…


Συμπτωματικά, την ίδια περίοδο το Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών ζητά την ίδρυση Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα. Το αίτημα φυσικά απορρίπτεται.

Είχε προηγηθεί η απέλαση του Ε.Χ. τον Δεκέμβριο του 1997, από το Ελληνικό Προξενείο της Κων/πόλης. Ο Έλληνας Αξιωματικός υπηρετούσε με διπλωματική κάλυψη στο Ελληνικό Προξενείο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Σταθμάρχης στην Κων/πόλη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Οι Τούρκοι μη μπορώντας να ελέγχουν την δράση του Έλληνα κατάσκοπου, σκηνοθέτησαν μια υπόθεση κατασκοπείας και τον απέλασαν. Ακολούθησε απέλαση υψηλόβαθμου στελέχους της Τουρκικής ΜΙΤ από το Προξενεία της Τουρκία στην Θεσ/νίκη.

Στην Σμύρνη και την Άγκυρα, υπηρετούν Έλληνες κατάσκοποι, με αμείωτη δράση. Στις 29 Ιουνίου 1998, σύσσωμος ο Τουρκικός τύπος, αναφέρει μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας. Συνελήφθη ο Τούρκος Αξιωματικός της Αεροπορίας Μεχμέτ Μπαρούτ, για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Ενοχοποιούνται άλλοι 5 Τούρκοι αξιωματικοί. Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι καταιγιστικές. Στις 3 Ιουλίου 1998, η εφημερίδα Μιλιέτ, αναφέρει ως εγκέφαλο του δικτύου κατασκοπείας τον Έλληνα Αξιωματικό με το όνομα «Καλέρας». Πρόκειται για τον γνωστό Ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη.
Συλλαμβάνεται και άλλος Τούρκος Αξιωματικός. Ο Σμηναγός Αλίμ Ασλάν ομολογεί τι έδωσε όλα τα σχέδια ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίων της Ελλάδας, αλλά και όλες τις μυστικές συχνότητες επικοινωνίας του Τούρκου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Καρανταγί.





Απόσπασμα από το mavroskrinos.blogspot.com
Σύγχρονο Ποντιακό αντάρτικο.



Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ορισμένες επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στον Πόντο από διάφορες ομάδες :



Το καλοκαίρι του 1998 μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλονίζει την περιοχή της Τοκάτης. Βόμβες χτυπούν μονάδες στρατοχωροφυλακής, αποθήκες οπλισμού , δημαρχεία και την νομαρχία της περιοχής.



Τον Ιούλιο του ‘98 σκοτώνεται ο κοινοτάρχης του χωριού Τσακιρσέ. Ο κοινοτάρχης συνεργαζόταν με την τουρκική κυβέρνηση ενάντια στους αντάρτες. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα ΤΙΚΚΟ.


Τον Αύγουστο του 98 ο τουρκικός στρατός κτυπά αντάρτες του ΡΚΚ και του DHKP-C. Απολογισμός 2 στρατιώτες νεκροί.


Τον Απρίλιο του ‘99 δολοφονούνται ο νομάρχης της τοκατης και ο οδηγός του. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ΤΙΚΚΟ.Τον Σεπτέμβριο του ‘99 οι αντάρτες αναλαμβάνουν επιθέσεις στις περιοχές Νικσάρ και Ερμπάα της Τοκάτης.


Τον Οκτώβριο του 2001 στη περιοχή Τουρχάλ (στην Τοκάτη ) αντάρτες χτυπούν την τουρκική χωροφυλακή (jandarma). Ένας Τούρκος νεκρός και ένας τραυματίας. Στις 12-5-02 ένα ειδικό τμήμα ανταρτών εισβάλει στην περιοχή Γιαγλίντερε της Κερασούντας και απαγάγει τον δήμαρχο , τον αρχηγό της ένοπλης δασοφυλακής , τον οδηγό του δημάρχου και τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του κόμματος του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ένας σωματοφύλακας νεκρός.


Μια ημέρα μετά αντάρτες της ΤΙΚΚΟ χτυπούν μια ομάδα της στρατοχωροφυλακής προκαλώντας 3 νεκρούς και 2 τραυματίες. Στις 28-5-02 στην Κερασούντα αντάρτες ανοίγουν πυρ σε τμήμα της στρατοχωροφυλακής. Ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις. Ο τουρκικός στρατός δηλώνει πως οι αντάρτες υποστηρίζονται από τον ντόπιο πληθυσμό.






Κάποιοι στον Πόντο συνεχίζουν να αντιστέκονται να ελπίζουν , να πολεμούν και να ονειρεύονται.


Κάποιοι δεν αναλώνονται σε δακρύβρεχτα μνημόσυνα , βαρετές ομιλίες και γραφικές διακηρύξεις αλλά αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο την καταστολή του Κεμαλικού καθεστώτος.

Κάποιοι κάνουν την ένοπλη πάλη πράξη χωρίς κανείς να τους στηρίζει μόνοι ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου