Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Οικία 3.500 χρόνων βρέθηκε στην Κύπρο

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ένα στενό ορθογώνιο δωμάτιο 5 Χ 4 μέτρων με χαμηλές πέτρινες βάσεις τοιχωμάτων που κάποτε στήριζαν τοίχους κατασκευασμένους από πήλινες πλίνθους, παρόμοιους με τους τοίχους των παραδοσιακών οικιών που σώζονται σήμερα στην Αλάμπρα.

Τις φετινές ανασκαφικές έρευνες διευθύνει ο αρχαιολόγος Andrew Sneddon του Πανεπιστημίου του Queensland, μαζί με τους Greg Deftereos και Tom Rymer. Οι τελευταίες ανασκαφές στην περιοχή είχαν διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Cornell τη δεκαετία του '80 με επικεφαλής τον John Coleman.


Η οικία σώζει έναν καλά διατηρημένο αποθηκευτικό χώρο με τουλάχιστον έξι μεγάλους αποθηκευτικούς πίθους που πιθανώς να περιείχαν προϊόντα όπως σιτηρά, νερό και ελαιόλαδο. 'Αλλα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι μια μπρούντζινη πόρπη, μια σπάνια μπρούντζινη σμίλη, όπως και εργαλεία για την υφαντική και περίτεχνα ζωγραφισμένα κεραμικά αγγεία. Η οικία φαίνεται να καταστράφηκε από φωτιά γύρω στο 1600 π.Χ., γεγονός που ίσως εξηγεί την κατάσταση διατήρησής της.


Την ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Queensland στήριξαν θερμά τόσο ο δήμαρχος της Αλάμπρας όσο και οι κάτοικοι. Η ομάδα ελπίζει να επιστρέψει στην Κύπρο το 2013 για τη διεξαγωγή περαιτέρω διερευνήσεων για να εμπλουτιστεί ακόμα πιο πολύ η γνώση για τον ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο και για τη Μέση Εποχή του Χαλκού.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου