Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η Ελληνική γεωργία έχει γίνει στόχος προς εξολόθρευση

Ενώ η χώρα γκρεμίζεται οικονομικά και κοινωνικά, ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ως πολύ πιθανά τα σενάρια μίας ολοκληρωτικής κατάρρευσης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εισαγωγής και αγοράς τροφίμων, η Ελληνική πραγματικότητα με ευθύνη του πολιτικού κόσμου και των κυβερνήσεων (πρώην και νυν) είναι ζοφερή, αφού έχει γίνει κατορθωτό η χώρα να μην έχει την δυνατότητα πλήρους ικανοποίησης παραγωγής των τροφικών της αναγκών!!!

Η στάση των (εκάστοτε) κυβερνώντων είναι επιθετική προς τους αγρότες και γενικότερα την αγροτική οικονομία και δείχνει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως κυβερνητική διάθεση να στηριχθεί η Ελληνική παραγωγή ώστε να εξασφαλισθεί αρχικά το τροφικό κεφάλαιο που θα σταματήσει τις αιματηρές για την Ελληνική οικονομία εισαγωγές τροφίμων και γενικότερα αγαθών διατροφής. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η αύξηση στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, νέες εκδόσεις αδειών για (ήδη υπάρχουσες) γεωτρήσεις, οι αυξήσεις των λιπασμάτων και ένα άλλο πλήθος μέτρων που σκοπό έχουν την οικονομική αφαίμαξη και τελικά επιβαρύνουν το κόστος της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, λειτουργούν αρνητικά στην αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και στην τελικά αποτρέπουν τους Έλληνες αγρότες από την καλλιέργεια μεγαλύτερων εκτάσεων γης (άρα και περισσότερης παραγωγής που θα διατεθεί στους Έλληνες πολίτες). Επιπλέον, οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι σε πλήθος "λαμογιών" - εμπόρων, που κινούνται στην περιφέρεια και πολλές φορές έχουν αφήσει με ακάλυπτες επιταγές τους παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, κι ενώ είναι γνωστό πως οι παραγωγοί πιέζονται οικονομικά αλλά κι επειδή οι έμποροι γνωρίζουν πως εάν δεν διατεθεί το παραγόμενο αγροτικό προϊόν τότε αυτό θα καταστραφεί, παρατηρείται το φαινόμενο πληρωμής της παραγωγής μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις αγροτικές κοινωνίες και αποτρέποντας τους νέους να ασχοληθούν με τις αγροτικές καλλιέργειες, λόγω του υψηλότατου κινδύνου "οικονομικού ατυχήματος" το οποίο καλούνται σε μόνιμη -σχεδόν βάση, να καλύψουν οι ίδιοι...


Αλλά και η πολιτεία συμβάλει με τον τρόπο της στην δημιουργία περαιτέρω οικονομικών προβλημάτων στις αγροτικές οικογένειες. Για παράδειγμα, εδώ κι ένα χρόνο είναι απλήρωτο το ΦΠΑ στους αγρότες της Ξάνθης, επειδή ο τοπικός έφορος ήθελε να κάνει έλεγχο. Αν και υπήρξαν έλεγχοι και σε άλλες περιοχές της χώρας, στον συγκεκριμένο νομό ακόμη δεν έχει υπάρξει επιστροφή ΦΠΑ και εν μέσω οικονομικής κρίσης οι αγρότες αναγκάσθηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους ή να δανεισθούν μειώνοντας ακόμη περισσότερο (εξανεμίζοντας στην πραγματικότητα) το ελάχιστο κέρδος που θα είχαν. Από όσα μαθαίνουμε, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους νομούς της χώρας...

Παρά τα άσχημα "παραδείγματα" αγροτών, που φροντίζει με υπερπάρκεια να "διαφημίζει" το καρτέλ που νέμεται το παραγόμενο αγροτικό προϊόν, για να δικαιολογήσει από την πλευρά του την ύπαρξη υψηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να καταστεί σαφές πως η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από την εικόνα που έχει μέχρι σήμερα τεχνηέντως δημιουργηθεί.Μειωμένο το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2011

Κατά 5,6% συρρικνώθηκε το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2011 σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 7%.

Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική γεωργική οικονομία επιβεβαίωσε η Κομισιόν, απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργο Παπαστάμκο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως στο γεγονός ότι ο όγκος της γεωργικής παραγωγής το 2011 παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+0.3%), ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε πραγματικούς όρους, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 1% στις τιμές εκροών, και στις αμετάβλητες εισροές γεωργικής εργασίας. Την ίδια ώρα, η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9%, λόγω της αύξησης κατά 11% στις τιμές, ενώ ο όγκος παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2010. Σημειώνεται ότι οι κυριότερες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα λιπαντικά και τα λιπάσματα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας διαπραγμάτευσης που αφορά στην επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου» προσθέτοντας ότι δίνεται «μάχη οπισθοφυλακής για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της Ε.Ε. υπέρ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». «Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τη δοκιμαζόμενη ελληνική γεωργική οικονομία δεν την υποβοηθούν εξαγγελίες ποσοτικού περιεχομένου, προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αντί για «ένσκοπες ποσοτικές εξαγγελίες» καλό θα ήταν το εθνικό σύστημα δράσης να προπαρασκευάσει τις ελληνικές διαπραγματευτικές θέσεις.Αυξημένους τόκους κατά 8,5% πλήρωσαν το 2010 οι Έλληνες αγρότες για τα δάνειά τους

Aυξημένους τόκους κατά 8,5% πλήρωσαν το 2010 οι Έλληνες αγρότες για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες, την ώρα που τα αγροτικά ημερομίσθια μειώθηκαν κατά 6%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του γενικού δείκτη τιμών αμοιβής συντελεστών παραγωγής στη γεωργία - κτηνοτροφία για το 2010, τα οποία δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα:

Ο γενικός δείκτης σημείωσε μείωση 0,7% το 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2009, έναντι μείωσης επίσης 0,7% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Η μείωση του γενικού δείκτη οφείλεται στις εξής μεταβολές των επιμέρους δεικτών:

- Στη μείωση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας (αγροτικά ημερομίσθια) κατά 6%.
- Στη μείωση του δείκτη τιμών αμοιβής γης (ενοίκια αγροκτημάτων) κατά 1,2%, και
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής κεφαλαίου κατά 5,5% (τόκοι δανείων- αύξηση 8,5%, ενοίκια μηχανημάτων- αύξηση 2%).Αυξήσεις έως 18% σε βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Παρά την κρίση και τη μείωση του εισοδήματος των ελληνικών οικογενειών, οι τιμές στα περισσότερα βασικά προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ πήραν την ανιούσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, παρατηρήθηκε αύξηση, που φτάνει ως το 18% σε σχέση με πέρσι.

Την υψηλότερη ανατίμηση έχει παρουσιάσει η ζάχαρη με 18,23% και ακολουθούν τα αναψυκτικά με 10%, οι μαρμελάδες με 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια με 7,87%, οι χυμοί φρούτων με 7,1%, η μαργαρίνη με 7,29%, το αλάτι και τα μπαχαρικά με 6,9%, τα αλλαντικά με 6,3% και το γάλα με 6%.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονται στις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί διεθνώς στα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες από πέρσι. Επίσης στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, στην αύξηση του μεταφορικού κόστους λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων αλλά και στην αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών αυτών στη διεθνή αγορά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς αύξησης, ιδιαίτερα των τροφίμων.Συντονισμένη καταστροφή προς όφελος της Ευρώπης

Πριν χρόνια η Ε.Ε. έδωσε πολλά χρήματα για να καταστραφεί η Ελληνική Αλιεία. Στη συνέχεια άρχισαν οι μεγάλες εισαγωγές ψαριών από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Πριν λίγο καιρό ήρθε η σειρά της Ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας, με "εντολή" καταστροφής Ελληνικών αμπελώνων. Μάλλον οι Ευρωπαίοι αγρότες πρέπει να ανεβάσουν το εισόδημά τους για να μην διαμαρτυρηθούν στους πολιτικούς τους. Μετά τους αμπελώνες έρχεται η "αλλαγή ελαιώνων" στην Ελλάδα(!!!) για να εξασφαλισθεί καλύτερη ποιότητα και παραγωγή (το καλύτερο λάδι παγκοσμίως, να γίνει ακόμη καλύτερο;). Με 5 χρόνια αναμονής για την πρώτη παραγωγή από τους νέους ελαιώνες, πώς θα γίνει κατορθωτή η επιστροφή στις αγορές, οι οποίες θα έχουν βρει νέους παραγωγούς; Δύσκολη ερώτηση -αν και είναι για ηλιθίους- η οποία απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό, το οποίο δεν είναι απλά ανεπαρκές, αλλά λειτουργεί (άγνωστο αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα) εις βάρος της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν τόσο για τις αγροτικές καλλιέργειες, όσο και για την κτηνοτροφία και την αλιεία. Το Ελληνικό κράτος λείπει από πάντού. Δεν έχει ένα σοβαρό πρόγραμμα αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αναπτυξιακός προσανατολισμός. Το αντίθετο μάλιστα ισχύει. Με αποτέλεσμα η χώρα να παραδίδεται διατροφικά στις εισαγωγές, πάρα πολλές εκ των οποίων είναι από χώρες εκτός Ευρώπης και ως εκ τούτου μη ελεγχόμενες ποιοτικά... Εκτός δηλαδή από την τροφική ανεπάρκεια και εξάρτηση, έχουμε και την εκκροή πολύτιμου συναλλάγματος, η οποία προσθέτει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα λόγω της πολιτικής ανεπάρκειας.

Ευελπιστώντας πως τα χειρότερα σενάρια δεν θα γίνουν πραγματικότητα, περιμένουμε από την σημερινή κυβέρνηση να πάρει σειρά μέτρων -έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή- που θα αναστρέψουν την φρικτή εικόνα μίας χώρας της οποίας οι κάτοικοι θα γνωρίσουν και θα αναγκαστούν να (επι)ζήσουν -κυριολεκτικά- μέσα από την πείνα...


ΥΓ: Αξιοπερίεργο είναι πως τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα εξάγονται -σχεδόν στο σύνολό τους προς την Ευρώπη- λόγω της πολύ καλής ποιότητάς τους, ενώ στην Ελλάδα μένουν τα προϊόντα δεύτερης και τρίτης διαλογής ή διατίθενται στην αγορά αγροτικά εισαγόμενα προϊόντα αγνώστου προελεύσεως, ταυτότητας και ποιότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου