Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν εθνική γιορτή την Αλωση της Πόλης

Στις 29 Μαίου, κάθε χρόνο, οι Τούρκοι γιορτάζουν την Αλωση της Κωνσταντινούπολης (1453 μ.χ.) με υπέρλαμπρες εκδηλώσεις (όπως φαίνεται στην αφίσα) και σκέπτονται να την καθιερώσουν ως εθνική εορτή.


Η αποκάλυψη γίνεται από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης εθνική γιορτή ;»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν εγκαινίασε προχθές, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, την ανακαίνιση του τεμένους Φατίχ που χτίστηκε μετά την πτώση της Πόλης για να υποβαθμιστεί η αξία της Αγια-Σοφιάς.


Το βράδυ της 29ης Μαίου ο δήμαρχος της Πόλης Kadir Topbas παρέστη σε ένα υπερθέαμα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει το ρεπορτάζ της Le Monde. Προσθέτει μάλιστα ότι το γήπεδο της Μπεσίκτας χρησιμοποιήθηκε για μια γιγαντιαία παρέλαση που διοργάνωσε η Ενωση Νέων της Ανατολής ( Anadolu Gençlik Dernegi), μια ισλαμική Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Αυτή η ισλαμική Ενωση Νέων διοργάνωσε μια μαζική προσευχή χιλίων ατόμων μπροστά στην Αγία Σοφία, η οποία έγινε τζαμί και στη συνέχεια Μουσείο το 1934.

«Είμαστε τα παιδιά του Σουλτάνου Μωχάμετ. Το να κρατάμε την Αγία Σοφία απαγορευμένη στην προσευχή είναι προσβολή για τους μουσουλμάνους αυτής της χώρας» δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της Ενωσης Salih Turhan.


Η γαλλική εφημερίδα διαβλέπει μια στροφή του Ταγίπ Ερντογάν από τις νίκες της δημοκρατίας προς τις οθωμανικές κατακτήσεις και τις θρησκευτικές γιορτές. Ισχυρίζεται ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ αντικαθίσταται σιγά-σιγά από τον Σουλτάνο και …από τον ίδιο τον Ερντογάν.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου