Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσουμε

Όλα κρέμονται από μία κλωστή: η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ απέκτησαν οντότητα στις Κάννες, μετά το τελεσίγραφο που απηύθυναν Μέρκελ και Σαρκοζί.


Η Real News, ζήτησε τη συμβουλή οικονομολόγων και παρουσιάζει τις πιθανές, εφιαλτικώς επιπτώσεις μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Οι καταθέσεις θα είναι αυτές που θα δεχθούν το πρώτο πλήγμα. Εάν επιστρέψουμε στη δραχμή, η ισοτιμία δεν θα είναι η ίδια με αυτή που είχε εισέλθει η χώρα μας στο ενιαίο νόμισμα. Υπολογίζεται ότι με τη νέα ισοτιμία, οι καταθέσεις θα συρρικνωθούν έως και 75%.

Σημαντικό πρόβλημα θα παρουσιαστεί και στα βασικά καταναλωτικά είδη. Τα σούπερ μάρκετ θα αδειάσουν και η αδυναμία της Ελλάδας να κάνει εισαγωγές θα προκαλέσει έλλειψη διαφόρων ειδών στην αγορά. Ελλείψεις θα παρατηρηθούν σε φάρμακα και μπορεί να κινδυνέψουν ασθενείς που πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

Μετά την κήρυξη πτώχευσης θα υπάρξει στάση πληρωμών. Το Δημόσιο θα χρειαστεί να συρρικνωθεί και θα απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Οι συντάξεις θα σταματήσουν να καταβάλλονται για κάποιο διάστημα και όταν τελικά καταβληθούν θα είναι αισθητά μειωμένες.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για αρκετές ημέρες, έως ότου κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Όταν ανοίξουν θα υπάρχει όριο στις αναλήψεις, προκειμένου να αποφευχθεί η ολική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Τα δάνεια θα μετατραπούν από ευρώ σε δραχμές, με τη νέα ισοτιμία. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις, ούτως ώστε να μπορέσουν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν το χρέος τους όταν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Τέλος, δραματικές αυξήσεις, αλλά και ελλείψεις αναμένεται να παρατηρηθούν στα καύσιμα, καθώς η χώρα μας βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εισαγωγές.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου