Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Πραγματοποιήθηκε η εκταφή των οστών του Τουργκούτ Οζάλ

Εκταφή των οστών του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ πραγματοποιήθηκε σήμερα με δικαστική απόφαση για να διαπιστωθεί μετά από νεκροψία αν έχει δηλητηριαστεί, όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Εργάτες, με τη συνοδεία ιατροδικαστών και παρουσία δικαστών, άνοιξαν τον τάφο του Οζάλ στο μαυσωλείο του που βρίσκεται στην περιοχή Ζεϊτινμπουρνού της Κωνσταντινούπολης.

Τοξικολογικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα οστά του Οζάλ, αλλά και στο έδαφος του τάφου για να μπορέσουν οι ειδικοί να εντοπίσουν τα αίτια του θανάτου του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται σε δύο μήνες.

Ο Οζάλ εξελέγη πρόεδρος το 1989 και πέθανε το 1993, στη διάρκεια της θητείας του, από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 65 ετών. Την περίοδο πριν τον θάνατό του, ο κουρδικής καταγωγής Οζάλ κατέβαλε προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, μέσω διαπραγματεύσεων, του Κουρδικού.

Οι φήμες για τα αίτια του θανάτου του πολλαπλασιάστηκαν από τότε και τα μέλη της οικογένειά του έκαναν λόγο για δηλητηρίαση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διέταξε την διεξαγωγή επίσημης έρευνας για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του Οζάλ. Η έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο αναφέρει η kathimerini.gr, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι συνθήκες θανάτου ήταν «ύποπτες» και πρότεινε την εκταφή των οστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου