Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το μυστήριο μιας περίτεχνης χάλκινης περικεφαλαίας


Ένα χάλκινο κράνος Έλληνα πολεμιστή που χρονολογείται στον 6ο ή 5ο π.Χ. αιώνα βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας στο Λιμάνι της Χάιφα, στο Ισραήλ.

Ο διευθυντής της Θαλάσσιας Μονάδας Αρχαιολογίας Sharvit Jacob με τις Ισραηλινές Αρχές Αρχαιοτήτων δηλώνει: «Είναι ένα από τα πιο περίτεχνα κομμάτια ελληνικής πανοπλίας που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ».

Ωστόσο, το πώς κατέληξε στον πυθμένα της θάλασσας και σε ποιον ανήκε παραμένει μυστήριο. Μια θεωρία είναι ότι ανήκε σε πολεμιστή ενός από τα πλοία του ελληνικού στόλου που πολέμησαν τους Πέρσες, κυβερνήτες της χώρας εκείνη την εποχή.




Οι εμπειρογνώμονες των Ισραηλινών Αρχών Αρχαιοτήτων διαπιστώνουν ότι το κράνος κατασκευάστηκε με μόνο ένα φύλλο χαλκού που θερμάνθηκε και σφυρηλατήθηκε.

Με την τεχνική αυτή, το κράνος γίνεται πολύ πιο ελαφρύ χωρίς όμως να μειώνεται η ικανότητά του να προστατεύσει το κεφάλι του πολεμιστή.

Το μπροστινό μέρος του κράνους, στη μύτη και στα μάγουλα, είναι πιο παχύ από το πίσω μέρος. Πάνω από το μύτη και στο μέτωπο, στο κράνος είναι χαραγμένα παγώνια και φίδια, ενώ στα μάγουλα είναι διακοσμημένο με ένα μοτίβο από λιοντάρια.

Το κράνος εκτίθεται στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Χάιφα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου