Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ανενόχλητο έφτασε μέχρι Τήνο-Μύκονο το "Koca Piri Reis" ψάχνοντας (;) για ... πετρέλαιο!

Συνεχίζει τις έρευνες για πετρέλαιο ανενόχλητο στο Αιγαίο το "Koca Piri Reis" εντός της υφαλοκρηπίδα μετά από την χτεσινή του είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης. Αυτή την ώρα το πλοίο βρίσκεται δυτικά της Ικαρίας στην μέση του Αιγαίο και πλέει με ταχύτητα 6,7 κόμβων.

Το πλοίο πλέει με κατεύθυνση νότια, νοτιοανατολικά μεταξύ της Ικαρίας και της Μυκόνου με σταθερή ταχύτητα. Πριν από μερικές ημέρες η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX (193/12), η οποία αναφέρει ότι το

"Koca Piri Reis" θα πραγματοποιήσει «βιολογικές και ωκεανογραφικές» έρευνες μέχρι και τις 29 Μαρτίου 2012 σε περιοχές των «διεθνών υδάτων του Αιγαίου» και των τουρκικών χωρικών υδάτων.


Η τουρκική NAVTEX δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για το δρομολόγιο του πλοίου, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, για το πού ακριβώς θα κινηθεί το πλοίο και τι είδους έρευνες θα πραγματοποιήσει το "Koca Piri Reis" στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου», τα οποία σε μεγάλο τμήμα τους καλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν πιστεύουν ότι το "Koca Piri Reis" κάνει σοβαρές έρευνες. Απλά έχει βγει για να προκαλέσει και να δείξει ότι μπορεί να φτάσει "μέχρι την αυλή της Αθήνας" εκμεταλλευόμενη την ανυπαρξία και την φοβική συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και θέτοντας κατ'αυτό τον τρόπο σε νέες βάσεις τις τουρκικές απαιτήσεις.

Παράλληλα με το "Koca Piri Reis" την Τετάρτη το μεσημέρι στις 15.00 τουρκικό περιπολικό σκάφος πλησίασε την βραχονησίδα Ζουράφα και φωτογράφιζε ελληνικά αλιευτικά και την βραχονησίδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Faros24 οι Έλληνες ψαράδες που ήταν στην περιοχή νόμισαν στην αρχή ότι το σκάφος ανήκε στο  Λιμεναρχείου Σαμοθράκης  το οποίο βγήκε για να διώξει δύο τούρκικα αλιευτικά που ψάρευαν στα 3 ναυτικά μίλια βόρεια από την βραχονησίδα Ζουράφα.

Τελικά όπως αποδείχτηκε το σκάφος που του είχε πλησιάσει ήταν της τουρκικής Ακτοφυλακής η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με πολλά πλωτά και ιπτάμενα μέσα. Σύμφωνα με τους ψαράδες της περιοχής, "Δεν είναι τυχαίο αυτό που γίνεται, να εμφανίζονται έτσι στα Ελληνικά χωρικά ύδατα οι Τούρκοι και να μην λογαριάζουν κανένα. Και  όχι μόνο αυτό, μας τραβάνε και φωτογραφίες για να μας φοβίσουν..."  

Μετά τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους έχει έρθει από τον Πειραιά στην Αλεξανδρούπολη και κάνει περιπολίες σκάφος του λιμενικού σώματος και βοηθάει με την συμμετοχή του στις περιπολίες το σκάφος του ΛΣ της Σαμοθράκης που επισκευάσθηκε.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έφυγε χθες, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, σε μία κίνηση να δείξουν οι ελληνικές αρχές, ότι το Θρακικό Πέλαγος καλύπτεται επιχειρησιακά.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου