Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η Ναυπλιακή Επανάσταση, οι ειρωνείες της ιστορίας και ο ερχομός του σύγχρονου Όθωνα

Εκατόν πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της Ναυπλιακής Επανάστασης (1η Φεβρουαρίου 1862), η οποία σηματοδότησε τηναρχή του τέλους της βασιλείας του Όθωνα στην Ελλάδα, όμως τα πράγματα φαίνεται πως έχουν πάρει εντελώς αντίθετη τροπή στις μέρες μας.

Την 1η Φεβρουαρίου του 1862 ξέσπασε στο Ναύπλιο αντιοθωνική εξέγερση, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης.

Η εξέγερση («Ναυπλιακά»), παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, σήμανε την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για τον γερμανό βασιλιά, ο οποίος αποχώρησε από την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου.

Ενάμιση αιώνα αργότερα, στην Ελλάδα του 2012, η Γερμανία σχεδιάζει να φέρει κάποιον άλλο «Όθωνα» για να να παρακολουθεί την Ελλάδα. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολίασε με τον τίτλο «Επίτροπος Όθων» την πρόταση-πρόκληση του Βερολίνου για τοποθέτηση οικονομικού επιτρόπου της Ε.Ε. στην Ελλάδα, με στόχο τον έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών.

Παράλληλα, οι πολίτες ζητούν την συγκρότηση νόμιμης κυβέρνησης, που θα έχουν εκλέξει οι ίδιοι.
Ο σύγχρονος Όθωνας δεν θα έρθει καβάλα σε άλογο, αλλά σε πολυτελές αυτοκίνητο, με χαρτοφύλακα και με πολλές απαιτήσεις….


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου