Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών στα χέρια Αμερικανών πρακτόρων

Αποικία της Αμερικής η Ευρωπαϊκή Ένωση – Δεδομένα ευρωπαίων πολιτών παραδίδονται στις αμερικανικές αρχές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία μεταβίβασης προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στις αμερικανικές αρχές.

Η συμφωνία σχετικά με τα αρχεία δεδομένων επιβατών (επονομαζόμενη και ως Αρχείο Ονομασίας Επιβάτη - Passenger Name Record) καθόρισε όλες τις εναπομείναντες σχετικές νομικές συνθήκες.


Πιο συγκεκριμένα, καθορίζει την περίοδο διατήρησης αυτών των δεδομένων, διασφαλίζοντας την προστασία τους αναφορικά με τους Ευρωπαίους επιβάτες και την χρήση των δεδομένων για διοικητικούς και νομικούς σκοπούς.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αντικαθιστά μία αντίστοιχη συμφωνία του 2007. Για περίπου 10 χρόνια, το συγκεκριμένο ζήτημα συζητιόταν και είχε τεθεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των Βρυξελλών και της Γουάσινγκτον.

Ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων αρχικά διεκδικήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η Αμερική προώθησε μεθοδικά και σταδιακά την ακύρωση της Συμφωνίας του 2007.

Η πρώτη μορφή αρχείων δεδομένων επιβατών τέθηκε σε ισχύ το 2003, προτού επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 30 Μαίου του 2006.

Μία δεύτερη συμφωνία Αρχείου Ονομασίας Επιβατών (PNR) υπεγράφη τότε, πριν δώσει τη θέση της στην πλέον πρόσφατη Συμφωνία της Πέμπτης 19 Απριλίου με 409 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 33 αποχές ανάμεσα στους ευρωβουλευτές.


Μία σημαντική μειονότητα των ευρωβουλευτών ψήφισαν κατά της συμφωνίας: οι φόβοι τους σχετίζονται κυρίως με το θέμα της διατήρησης και χρήσης των προσωπικών δεδομένων των επιβατών.


Είναι πλέον ξεκάθαρο: όταν διατάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή αποικία υπακούει...


Ευρωβουλευτής της Ολλανδίας εξέφρασε έντονη αντίθεση και δυσαρέσκεια: "Σας ερωτώ εάν άλλες χώρες μας χτυπούσαν την πόρτα για να ζητήσουν δεδομένα ευρωπαίων πολιτών.... όπως η Κίνα, η Κούβα και η Ρωσία θα δείχναμε την ίδια ετοιμότητα που επιδεικνύουμε στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών;"

Και συνέχισε λέγοντας ότι το ευρωκοινοβούλιο εξυπηρετεί άμεσα τα συμφέροντα των Η.Π.Α: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι οι υπερατλαντικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικότερες από τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών."

Η νέα συμφωνία η οποία εγκρίθηκε από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει την δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να διατηρούν τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών σε μία ενεργή βάση δεδομένων για μία περίοδο που θα εκτείνεται μέχρι και τα πέντε έτη!!!

Έπειτα από τους πρώτους έξι μήνες, όλες οι πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναγνωριστεί ένας επιβάτης θα μένουν κρυφές, και ειδικότερα τα ονόματα και η τοποθεσία τους.

Μόλις ολοκληρώνεται η περίοδος των πέντε ετών, τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε μία ανενεργή βάση δεδομένων για μία περίοδο έως και δέκα ετών!!

Γίνεται φανερό για μία ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή θεσμική ηγεσία παραβαίνει θεμελιώδεις αρχές ατομικών δικαιωμάτων προσωπικών δεδομένων για να ικανοποιήσει την Αμερικανική πρωτοκαθεδρία...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου