Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Λάδωμα για να γίνει η δουλειά

Δύο στους δέκα επιχειρηματίες παραδέχτηκαν πως έχουν δωροδοκήσει δημόσιο υπάλληλο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Τι καταμαρτυρούν τα στοιχεία αποκαλυπτικής έρευνας.

Σε έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ) και έγινε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, το 18% των επιχειρηματιών παραδέχτηκε πως δωροδόκησε δημόσιο υπάλληλο.
Ωστόσο, το 41,4% δικαιολογεί αυτή την συναλλαγή και υποστηρίζει πως το έπραξε για να μειώσει την ασφυκτική οικονομική επιβάρυνση που δεχόντουσαν οι επιχειρήσεις τους.

Από μία έως και τρεις φορές έχει δώσει χρήματα "κάτω από τραπέζι" το 9,2%, πάνω από 3 φορές το 8,6%, ενώ μόνο μία φορά απάντησε το 4,9%. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλαδή το 77,3% απάντησε πως δεν έχει δωροδοκήσει ποτέ δημοσίους υπαλλήλους.

Το 88,2% πιστεύει πως η φορολογική συνείδηση των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι από χαμηλή έως και ανύπαρκτη και μόλις το 11,8% θεωρεί πως οι συνάδελφοι τους είναι διατεθειμένοι να επωμισθούν στο ακέραιο το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Η έρευνα, όπως σημειώνει η "Real News", έχει σταλεί ήδη από τον Πρόεδρο της ΕΣΣΕ, Βασίλη Κορκίδη, προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει της διαβούλευσης για το νέο φορολογικό σύστημα.

Στη συνοδευτική επιστολή οι έμποροι προτείνουν μείωση κατά 15% της φορολογίας των επιχειρήσεων, εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% και χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 9%.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου